Burgerlijke partij : “Diefstal is de motor van die man”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Bernard Depoortere (57) heeft meester Kurt Vanthuyne zijn pleidooi gehouden.

De advocaat van de broer van het slachtoffer legde uit dat diefstal de drijfveer was bij het doden van Chris Goemaere (41) op 12 april 2013 in Kuurne. De burgerlijke partij vroeg om Depoortere schuldig te bevinden aan roofmoord.

Meester Vanthuyne startte zijn pleidooi door het karakter van het slachtoffer te schetsen. “Hij was zeer braaf en zou nooit zijn stem verheffen. Hij wilde iedereen altijd helpen en was zelfs vrijwilliger bij het opruimen van zwerfvuil.” Chris Goemaere stond ook bekend als heel vrijgevig. “Bernard Depoortere heeft geen negatief woord gezegd over Chris. Maar dat is dus niet compatibel met zijn uitleg over de feiten zelf. Op dat vlak zijn burgerlijke partijen niet voldaan.”

De bankkaart van Chris Goemaere speelde volgens de burgerlijke partijen wel degelijk een cruciale rol. “Hij had hem zogezegd al in zijn bezit. Maar waarom haalt Depoortere dan pas direct na de feiten geld af? Hij zat bovendien in acute geldnood. Hij was erin geslaagd om 50.000 euro erfenis erdoor te jagen aan drank en door Robin Hood te spelen in bordelen.”

Waarom dreigen als hij gewoon kon vertrekken?

Depoortere diste verschillende versies op over de schermutseling op de avond van de feiten. “Hij haalt zogezegd een mes om te dreigen. Maar waarom dreigen als hij gewoon kon vertrekken? Met zo’n fileermes ga je terug om te doden.” Volgens de wetsdokter werd het lichaam van het slachtoffer nog omgedraaid. “Chris moet op zijn buik gerold zijn. Waarschijnlijk zocht de beschuldigde zijn portefeuille met bankkaart en code in zijn achterzak.” Daarna graaide de beschuldigde ook nog de gsm van Goemaere mee.

Meester Vanthuyne haalde tenslotte het uitgebreide strafblad van Depoortere aan. “Diefstal is de motor van die man. Hij steelt bij werkgevers, kennissen en vriendinnen. Vergeet dat verhaal van dat samenwonen. Hij wilde gewoon die bankkaart.” Uiteindelijk sneed de beschuldigde het slachtoffer de keel over. “Chris lag toen al weerloos op de grond. Depoortere heeft zijn sporen uitgewist en is snel geld gaan afhalen om drank te kopen.”

Op het einde van de getuigenverhoren kwamen nog enkele behandelende artsen van de beschuldigde aan het woord. Op 23 april 2014 kreeg Depoortere in de gevangenis van Ieper immers een trombose. “Dat was een acute beroerte. Daarbij is een bloedklonter in een slagader in de hersenen geraakt. Dat zorgde voor een verlamming aan de linkerkant en een spraakstoornis”, getuigde een neuroloog. Momenteel zit de beschuldigde nog steeds in een rolstoel. “Er is nog steeds schade van de beroerte, en die schade is blijvend. Zijn toestand stagneert dus”, wist de gevangenisarts.

Depoortere vroeg door zijn gezondheidstoestand zelfs om euthanasie. “Dat was omwille van ondraaglijk psychisch lijden. Zijn lichamelijke problematiek had invloed op zijn psychische draagkracht. Met medicatie is dat dan verbeterd. Tijdens onze contacten was hij altijd beleefd en correct”, vertelde zijn psychiater.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier