Bulgaarse transportfirma wél vrijgesproken voor sociale dumping

10/05/17 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:31

De rechter oordeelde dat het bedrijf wel degelijk activiteiten had in Bulgarije.

Bulgaarse transportfirma wél vrijgesproken voor sociale dumping

© Getty Images/iStockphoto

Atanas S. (52) runde samen met zijn vrouw, zijn zoon en diens vrouw een Bulgaarse transportfirma vanuit Zeebrugge. In mei 2015 stelden de inspectiediensten bij een controle vast dat de vrachtwagens steeds vanuit Zeebrugge vertrokken. Na drie maanden werken keerden de chauffeurs voor een maand verlof terug naar Bulgarije. De arbeidsauditeur vorderde in totaal 86.400 euro boete en een verbeurdverklaring van 67.000 euro.

Volgens de verdediging werkt het bedrijf niet enkel vanuit België. Bovendien was in Bulgarije ook een dispatcher tewerkgesteld. De vele opdrachtgevers uit West-Europa werden omschreven als een gevolg van de economische realiteit. Bovendien was het bedrijf volgens de verdediging helemaal niet opgericht om de Belgische regels te ontwijken.

De rechter stelde vast dat de dispatching, de administratie en de boekhouding wel degelijk vanuit het Bulgaarse Plovdiv gebeurden. Enkele chauffeurs verklaarden dat ze hun contract daar in de kantoren van het bedrijf moesten ondertekenen. Ook de trekkers waren in Bulgarije ingeschreven. De rechter sprak het bedrijf en de zaakvoerder dan ook vrij.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!