Bulgaarse mensensmokkelaar verborg zeven vluchtelingen achter valse wand

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor mensensmokkel via de haven van Zeebrugge. Zeven vluchtelingen zaten verborgen in een piepkleine ruimte achter een valse wand. Het openbaar ministerie vorderde vier jaar effectieve gevangenisstraf.

Op 7 september 2017 bood de Bulgaar zich met zijn lichte vrachtwagen aan bij P&O Ferries. De deuren aan de achterkant werkten niet, waardoor het voertuig langs de zijdeur gecontroleerd werd. De laadruimte was schijnbaar leeg, maar de politie stelde vast dat het voertuig aan de buitenkant langer was dan aan de binnenkant. Bovendien hoorden de politiemensen gehuil. Uiteindelijk werd de achterdeur opengebroken met een koevoet en werd een verborgen ruimte van een halve meter breed ontdekt.

In tranen

Achter de valse wand bevonden zich zeven vluchtelingen, onder wie drie jonge kinderen. De slachtoffers konden onmogelijk zelf hun schuilplaats verlaten. In het plafond waren enkele kleine luchtgaatjes gemaakt om te ademen. Volgens het parket was de situatie levensgevaarlijk. De vluchtelingen zouden in totaal 24 uur in de piepkleine ruimte moeten doorbrengen, waardoor ze in ademnood konden geraken. Ook een ongeval zou sowieso fataal geweest zijn voor de slachtoffers. De verdediging pleitte dat Plamen C. door een kennis was gevraagd om met het busje naar het Verenigd Koninkrijk te rijden. De Bulgaar dacht naar eigen zeggen dat de vluchtelingen gewoon in de laadruimte zaten. “Hij was zelf in tranen toen hij de foto’s zag”, aldus meester Astrid Van Renterghem. De verdediging vroeg opschorting van straf. De rechter doet uitspraak op 6 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier