Brugse vrouwen krijgen drie maanden cel voor geweld op Lijnbus

T.B. en S.V. namen de bus aan de Brugse gevangenis. © De Lijn
Redactie KW

Twee Brugse vrouwen zijn door de rechter schuldig bevonden aan geweld op een bus van de Lijn. Volgens het openbaar ministerie waren hun motieven van racistische aard, maar dat achtte de rechter niet bewezen.

Op 23 oktober vorig jaar namen T.B. (36) en S.V. (33) de bus aan de Brugse gevangenis, waar zij iemand een bezoekje hadden gebracht. T.B. legde haar voeten op de stoel tegenover haar en toen een 35-jarige vrouw van Senegalese komaf haar vroeg om plaats te maken, ontstond een felle discussie. De Senegalese vrouw kreeg enkele rake klappen en kreeg daarbij naar eigen zeggen enkele racistische verwijten naar het hoofd geslingerd. Zo zou ze verweten zijn voor “zwarte aap”.

Vrouw stelde zich geen burgerlijke partij

Het openbaar ministerie vroeg tijdens de pleidooien zes maanden cel voor de beide vrouwen. Zelf vroegen ze de vrijspraak. T.B. legde uit dat ze enkel tussenbeide kwam toen haar vriendin S.V. zelf klappen kreeg van de Senegalese vrouw. Dat de vrouwen vanuit racistische motieven handelden, achtte de rechter niet bewezen. “Het motief was de ruzie over een zitplaats, niet het racisme”, klonk het. De Senegalese vrouw stelde zich geen burgerlijke partij in de zaak.

T.B. kreeg drie maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. S.V. kreeg dezelfde straf maar dan volledig effectief. Zij kreeg recent in een ander dossier al eens voorwaarden opgelegd maar leefde die niet na.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier