Brugse vrouw die partner met benzine overgoot krijgt vijf jaar voorwaardelijk

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 30-jarige vrouw uit Brugge heeft van de rechter vijf jaar voorwaardelijke celstraf gekregen voor opzettelijke brandstichting. Tayn V. overgoot het bed waar haar vriend in lag te slapen met benzine, maar heeft altijd ontkend dat ze hem in brand wou steken. De rechter geloofde dat en sprak haar voor moordpoging vrij.

De feiten speelden zich af in de nacht van 16 op 17 juni vorig jaar in een woning langs de Brugsestraat in Oostkamp. Na een zoveelste ruzie met haar partner over haar drankmisbruik sloegen de stoppen door bij Tayn V. Nadat haar vriend Toon V. (29) in zijn bed was gekropen, maakte de vrouw een fles wijn soldaat en vulde ze in het tankstation naast de deur een lege Mr. Proper-fles met drie liter benzine. Vervolgens goot ze die uit op en naast het bed waarin haar vriend lag te slapen. De man werd echter wakker en trok V. de trap af naar de woonkamer. Met een aansteker die op de salontafel lag, stichtte Tayn V. op verschillende plaatsen brand, maar de vriend kon het vuur telkens doven. Hij sleurde de vrouw naar buiten, waarna hij de politie belde. Tayn V. werd gearresteerd en kwam na twee maanden voorhechtenis voorwaardelijk vrij.

Poging tot wurging

Tijdens de pleidooien in de Brugse rechtbank legde de verdediging uit dat Tayn V. de relatie in het voorjaar van 2016 een tweede kans had gegeven. “Maar er waren veel ruzies en geweld”, stelde advocaat Dieter De Fauw. “De avond van de feiten heeft haar vriend haar zelfs proberen te wurgen. Dat was voor haar de spreekwoordelijke druppel. Hierop pleegde ze de feiten, maar ze was zeker niet van plan om haar partner te doden. Ze heeft hem zelfs wakker gemaakt en door te dreigen wou ze hem enkel een duidelijk signaal geven.” De Fauw vroeg de vrijspraak voor de moordpoging en de rechter is hem daarin gevolgd. “De beklaagde had haar aansteker beneden had laten liggen, waardoor ze het bed onmogelijk direct in brand had kunnen steken”, meende de rechter.

Opschorting

Ook Toon V. zélf stond terecht. Hij werd veroordeeld voor meerdere feiten van partnergeweld. De rechter gaf hem hiervoor evenwel opschorting van straf. Maar voor zijn hardhandige aanpak van Tayn V. tijdens de nacht van de feiten werd hij vrijgesproken. Volgens de rechter handelde hij toen uit wettige zelfverdediging. Als slachtoffer van de brandstichting kreeg hij van de rechter 2.500 euro schadevergoeding toegekend.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier