Brugse studente benadert heel specifieke doelgroep voor thesisonderzoek

Redactie KW

Een Brugse studente Criminologie doet een studie over partners of ex-partners van seksuele delinquenten.

Het gebeurt wel vaker dat studenten voor hun thesis op zoek gaan naar mensen die hun vragenlijsten willen invullen. Voor Ellen Vermet, een 21-jarige Brugse studente Criminologie, ligt dat wel iets anders. Zij richt zich namelijk naar een heel specifiek, maar ook moeilijk te bereiken doelpubliek. “Ik wil een studie doen naar partners of ex-partners van personen die beschuldigd worden of werden van een zedendelict met een minderjarige“, legt Ellen uit. “Die mensen blijven meestal in de kou staan, terwijl zij net zo goed als slachtoffer beschouwd moeten worden.”

De beleving van de partners van pedofielen is een onderwerp waar ze heel bewust voor koos. “Tijdens mijn stage greep een ontmoeting met de partner van een zedenpleger mij enorm aan”, zegt ze. “Het was voor mij onmiddellijk duidelijk dat dergelijke feiten ook voor de naasten van de dader grote gevolgen hebben. Familieleden worden namelijk niet als slachtoffer beschouwd. Maar door hun relatie met de dader worden ze zelfs vaak mee veroordeeld.”

Ellen hoopt om met haar onderzoek een verschil te maken in de toekomst. “Op langere termijn zou ik willen dat de partners of familie van zedendelinquenten als slachtoffer erkend worden. Dat er ook voor hen als kwetsbare groep meer aandacht komt. En dat men beseft dat ook zij noden en behoeften hebben op vlak van steun en begeleiding.”

(TL)