Brugse raadkamer beslist donderdag over verwijzing van zaak Kasteelmoord

© BELGA
Redactie KW

De Brugse raadkamer zal donderdag om 11 uur zijn beslissing over de verwijzing van de zaak van de kasteelmoord bekendmaken.

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge wil vijf verdachten voor de correctionele rechtbank brengen voor de moord op Stijn Saelens. De verdediging stuurt aan op een proces voor het hof van assisen. Peter Gyselbrecht vroeg de buitenvervolgingstelling.

De rol van de schoonbroer?

Op 31 januari 2012 verdween Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. Het levenloze lichaam van de kasteelheer werd twee weken na zijn verdwijning teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht als mogelijke opdrachtgever in beeld. Ook zijn schoonbroer Peter Gyselbrecht speelde hier volgens het parket een rol in. Bij het beramen van de feiten zou de dokter uit Ruiselede zijn vriend Pierre Serry als tussenpersoon ingeschakeld hebben.

De ondertussen overleden Eindhovenaar Antonius van Bommel werd eind januari 2013 ontmaskerd als uitvoerder van de Kasteelmoord. Zijn neef Franciscus L. uit Tilburg zou hem die bewuste dag naar het kasteel gevoerd hebben. Bij het ronselen van de huurmoordenaar zou ook de Zeeuw Evert d.C. een rol gespeeld hebben.

“Lekken zijn gevaarlijk”

De zitting van de raadkamer is dinsdagnamiddag nog niet helemaal afgelopen. De verdediging is nog aan het pleiten over de verdere aanhouding van hun cliënten. Meester Kris Vincke, advocaat van Pierre Serry, heeft een zaak voor het hof van assien en heeft daardoor de raadkamer wel al verlaten. “De advocaten van de verdediging hebben eigenlijk bijna unisono gevraagd om de zaak te verwijzen naar het hof van assisen. Assisen biedt de meeste waarborgen, onder andere met betrekking tot het oproepen van getuigen“, aldus meester Vincke. De verdediging wil ook een prejudiciële vraag stellen aan het Grondwettelijk Hof. Dat zou dan eerst moeten oordelen over de bevoegdheid van de correctionele rechtbank en over de maximumstrafmaat, waar volgens de verdediging nog onduidelijkheid over bestaat.

Over de precieze inhoud van de debatten mogen de advocaten van hun stafhouders geen verklaringen afleggen. Meester Vincke reageerde wel op de evolutie van de laatste dagen. Zo riskeert Peter Gyselbrecht terug in de cel te belanden omdat hij informatie uit het dossier aan de VRT lekte. “Ik kijk soms toch met verwondering naar die lekken. Lekken zijn gevaarlijk, want het is niet goed voor de sereniteit van de debatten. Het is alvast onze bedoeling om het debat zo sereen mogelijk te voeren“, aldus meester Vincke.

“Grondige en transparante debatten”

“We moeten wachten op de beslissing van de raadkamer, maar assisen is de beste en de bevoegde rechtsinstantie“, reageert meester Johan Platteau, advocaat van André Gyselbrecht. Hij stak al langer niet onder stoelen of banken dat hij geen vertrouwen heeft in een correctioneel proces. “Ik ben een absoluut voorstander van het hof van assisen. De debatten worden er heel transparant en heel grondig gevoerd.”

De verdediging vroeg ook om het Grondwettelijk Hof prejudiciële vragen te stellen. Bij het aannemen van verzachtende omstandigheden kunnen moordzaken sinds dit voorjaar ook door de correctionele rechtbank behandeld worden. Volgens de verdediging is dat mogelijk in strijd met de grondwet. “Je gaat eigenlijk van een totaal open naar een volledig gesloten debat, dat geen enkele garantie biedt. Een correctionele rechter heeft niet de discretionaire macht van een assisenvoorzitter, en kan dus niet zelf onderzoeksdaden bevelen”, aldus meester Walter Damen, advocaat van Pierre Serry.

Welke maximumstraf?

Ook de advocaten van Franciscus L. sturen aan op een proces voor het hof van assisen. Meester Frank Scheerlinck merkt op dat er zelfs nog geen duidelijkheid bestaat over de maximumstrafmaat voor een gecorrectionaliseerde moord. De nieuwe wet voorziet straffen tot 40 jaar, maar de feiten dateren al van 31 januari 2012. Volgens de meeste advocaten is 20 jaar cel voorlopig de maximumstraf, anderen beweren dat 30 jaar of zelfs 40 jaar toch mogelijk is.

Peter Gyselbrecht vroeg zoals verwacht de buitenvervolgingstelling. De zoon van dokter Gyselbrecht werd maandagavond wel opgepakt voor het lekken van telefoongesprekken aan de VRT-redactie. “Die man is vannacht ondervraagd en heeft de hele nacht niet geslapen. Hij is gebroken. Over de inhoud van de zaak geef ik geen commentaar”, aldus meester Gert Warson. Het is nog niet bekend wanneer Gyselbrecht voor de onderzoeksrechter wordt geleid. Die zal dan beslissen of hij naar de gevangenis moet. Voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens zat hij in 2012 al een half jaar in voorhechtenis.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier