Brugse procureur waarschuwt havenindringers

Redactie KW

De wet van 20 mei 2016 voorziet dat het binnenkomen of binnendringen in een havenfaciliteit strafbaar gesteld kan worden met een gevangenisstraf tot 6 maanden en/of een geldboete tot 3.000 euro.

“Wanneer deze feiten worden gepleegd met verzwarende omstandigheden, zoals (onder meer) het binnenkomen of indringen bij nacht of het binnenkomen of indringen met twee of meer personen, kan de gevangenisstraf oplopen tot 1 jaar en/of een geldboete van 6.000 euro”, stelt procureur Frank Demeester.

Deze nacht drongen opnieuw twee personen binnen in de haven van Zeebrugge, waarbij zij door de politiediensten werden aangetroffen. “Opmerkenswaardig is dat één van deze personen gisteren nog maar werd gedagvaard voor indringing in de haven. Het was gisteren trouwens al de vijfde keer dat hij de haven binnendrong. Omdat hij ondanks de dagvaarding vandaag opnieuw (voor een zesde maal) in de haven werd aangetroffen, werd hij voorgeleid voor de onderzoeksrechter die hem heeft aangehouden.”

De andere persoon die hem vergezelde werd niet voorgeleid voor de onderzoeksrechter, maar zal zich evenzeer samen met de aangehouden persoon moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven zonder daartoe gemachtigd of toegelaten te zijn.

Personen die binnendringen in de haven kunnen daarvoor volgens de procureur heel uiteenlopende motieven hebben. “Transmigratie – zoals in casu – is daar slechts één van. Andere personen komen of dringen een havenfaciliteit binnen in het kader van gebruik of verkoop van verdovende middelen, in de veronderstelling dat zij minder kans lopen om gevat te worden door de politie. Ook deze personen dienen er zich bewust van te zijn dat zij niet alleen op basis van de drugwetgeving een risico lopen op vervolging, doch evenzeer op basis van de nieuwe artikelen 546/1 en volgende van het Strafwetboek”, aldus nog Demeester.

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier