Brugse priester veroordeeld voor schuldig hulpverzuim

De priester werd veroordeeld tot één maand celstraf met uitstel. (archiefbeeld) © AF
Laurens Kindt

Een 57-jarige Brugse priester is veroordeeld tot één maand celstraf met uitstel wegens schuldig hulpverzuim. De geestelijke greep in oktober 2015 niet in toen een man met zelfmoordplannen uit Gistel hem contacteerde. “Dat kon niet, door mijn biechtgeheim”, zei de priester.

De 54-jarige man uit Gistel contacteerde in oktober 2015 de Brugse priester. De twee waren al twintig jaar bevriend. De Gistelnaar meldde hem dat zijn relatie op de klippen gelopen was en dat hij het leven niet meer zag zitten. De twee belden verscheidene keren en er werden ook sms-berichten uitgewisseld. Uiteindelijk besliste de Gistelnaar om effectief uit het leven te stappen. Toen zijn partner naderhand in zijn telefoon de communicatie met de priester zag, besloot ze klacht in te dienen tegen de geestelijke.

In november 2017 besliste de raadkamer om de priester effectief te vervolgen wegens schuldig hulpverzuim. Tijdens de behandeling van de rechtszaak bleek dat de priester zich beriep op het biechtgeheim. “Ik heb hem gezegd dat er andere oplossingen voor zijn probleem bestonden, maar omdat hij me expliciet vroeg om mijn biechtgeheim te respecteren, kon ik niet meer dan dat doen. Ik was aan handen en voeten gebonden”, zei de priester.

De partner van de Gistelnaar zag dat anders. “Biechten via de telefoon kan niet. Priesters kunnen zich niet verschuilen achter het biechtgeheim. De priester wist dat de man leed aan manische depressiviteit en had moeten ingrijpen“, vond de advocaat van de vrouw. De rechtbank ging mee in die redenering en veroordeelde de priester vanmorgen tot één maand celstraf met uitstel. Aan de burgerlijke partij moet hij één euro morele schadevergoeding betalen.

Uit het vonnis blijkt dat de rechtbank het biechtgeheim wel degelijk ziet als een vorm van beroepsgeheim, maar dat dit beroepsgeheim volgens de rechtbank niet absoluut is. “De hulpverleningsplicht geldt voor iedereen, ook voor dragers van het beroepsgeheim. De beklaagde kon hulp bieden door eenvoudigweg de hulpdiensten te verwittigen”, zegt de rechtbank.

Jan Leysen, de advocaat van de priester, kondigt nu al aan in beroep te gaan. “In het vonnis plaatst de rechtbank de verplichting om hulp te bieden boven het biechtgeheim. Wij zijn het daar niet mee eens. Er was vooraf afgesproken dat we in beroep zouden gaan, mocht hier geen vrijspraak uitgesproken zijn en dat is nu het geval”, aldus advocaat Jan Leysen.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier