Brugse notaris riskeert vijf jaar cel voor brutale verkrachting in manège

Redactie KW

Het slachtoffer herinnert zich niets meer van de feiten maar wees B.G. onder hypnose aan als de dader.

Het openbaar ministerie heeft vandaag vijf jaar effectieve celstraf gevraagd voor de Brugse notaris B.G. (54). De man wordt ervan verdacht een negentienjarig meisje te hebben verkracht in een paardenmanège in Oostkamp. De notaris zelf ontkent de verkrachting in alle toonaarden. “Ik heb dat meisje met geen vinger aangeraakt”, reageerde hij deze middag kort na de pleidooien in de Brugse rechtbank.

De feiten dateren al van 17 juni 2010. Notaris B.G. liep toen een soort kijkstage in de Oostkampse manège met Bed and Breakfast, omdat hij plannen had voor een eigen B&B. Daar leerde hij het toen negentienjarige slachtoffer kennen. Naar eigen zeggen werd hij die avond opgebeld door het meisje, dat helemaal in paniek was. Hij zou teruggekeerd zijn en het meisje bloedend hebben aangetroffen. Vervolgens bracht hij het meisje naar het ziekenhuis, waar sporen van een brutale verkrachting werden vastgesteld. Het meisje herinnerde zich echter niets meer waarna ze B.G. onder hypnose aanwees als de dader. “Die verklaringen kunnen niet als bewijs worden gebruikt”, stelt Patrick Arnou, de advocaat van B.G. “De kamer van inbeschuldiging in Brussel heeft in een arrest van 2003 bepaald dat een verklaring van een getuige onder hypnose niet als bewijs in rekening mag worden gebracht.” Volgens Rik Demeyer, de advocaat van het meisje, heeft het onderzoek geen echte ‘smoking gun’ opgeleverd, maar zijn er naast de verklaringen onder hypnose, nog heel wat elementen die de schuld van de notaris aantonen.” Hij vraagt een voorlopige schadevergoeding van 7.500 euro voor zijn cliënt.

Ook foltering?

De zaak kende vandaag een vreemde wending toen de rechtbank besloot om de pleidooien volgende week maandag verder te zetten om na te gaan of er naast de verkrachting ook sprake was van foltering. De oorspronkelijke klacht vermeldde ook al foltering, maar die verzwarende omstandigheid werd niet weerhouden door de raadkamer, die B.G. enkel voor de verkrachting naar de rechtbank verwees. Indien B.G. ook aan foltering schuldig wordt bevonden riskeert hij geen vijf maar vijftien jaar cel. De notaris werd in afwachting van de uitspraak op non-actief gezet.

(AF – Foto PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier