Brugse notaris krijgt tien jaar cel voor verkrachting en foltering van 19-jarig meisje

De man bleef zo goed als onbewogen bij de uitspraak en verliet ijzig kalm de rechtbank © AFr
Redactie KW

De Brugse notaris Bruno G. (54) heeft tien jaar effectieve celstraf gekregen voor de brutale verkrachting van een meisje in een Oostkampse B&B.

Opmerkelijk: het slachtoffer herinnerde zich niets meer van het misbruik, maar wees de notaris onder hypnose aan als de dader. Het meisje barstte in tranen uit toen ze maandagochtend de zware uitspraak aanhoorde.

Voor de loutere verkrachting had het openbaar ministerie vijf jaar cel gevraagd. Maar volgens de strafrechter in Brugge was er ook sprake van foltering met een of meerdere voorwerpen. Vandaar de veel zwaardere straf. Naast de celstraf is de notaris ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Het openbaar ministerie vroeg de onmiddellijk aanhouding van G., maar daar ging de rechter niet op in.

Getuigenis onder hypnose

Op 17 juni 2010 werd het toen 19-jarige slachtoffer brutaal verkracht in een B&B met manège in Oostkamp. Maar het meisje kon zich van de feiten niets meer herinneren. Onder hypnose vertelde ze echter dat notaris Bruno G. de dader is. De verdediging had tijdens de pleidooien geargumenteerd dat een getuigenis onder hypnose niet mag dienen als bewijs en steunde daarvoor onder andere op een arrest van de KI in Brussel uit 2003. Maar volgens de advocaten van de burgerlijke partijen waren er naast de hypnose nog meer elementen die de schuld van de notaris aantonen. “We zijn bijzonder tevreden en opgelucht met deze uitspraak”, zegt advocaat Rik Demeyer. “Als de man was vrijgesproken, zou dit betekenen dat er in het Brugse een onbekende, brutale verkrachter rondloopt. Overmorgen zal het vijf jaar geleden zijn dat mijn cliënte verkracht werd. Tijdens de pleidooien kwamen heel wat hiaten in het onderzoek naar boven. De procureur heeft het onderzoek bijna volledig overgedaan tijdens de zittingen, waardoor het dossier haast verdubbeld is in omvang.”

Als de man was vrijgesproken, zou dit betekenen dat er in het Brugse een onbekende, brutale verkrachter rondloopt

“De verklaringen onder hypnose worden enkel beschouwd als aanwijzingen die de andere bewijzen aanvullen”, klinkt het in de motivatie van de rechter. “De verklaringen onder hypnose worden op geen enkele wijze als alleenstaand noch als doorslaggevend bewijs beschouwd.”

De rechter somt een reeks andere bewijzen op, zoals het tijdsverloop dat uitsluit dat er een derde in het spel was, de camerabeelden, het feit dat hij van kledij wisselde, zijn bijzondere belangstelling voor het seksuele (in zijn woning werden tal van seksspeeltjes, porno en lustverwekkende middelen aangetroffen), het gebrek aan motief bij het slachtoffer om hem valselijk te beschuldigen, het feit dat de vele elementen in de verklaringen onder hypnose stroken met de controleerbare, en objectieve elementen uit de strafinformatie.

Notaris sowieso in beroep

Notaris Bruno G. heeft altijd volgehouden dat hij niets met de verkrachting te maken heeft. Hij had het meisje op de dag van de feiten leren kennen in de B&B. Hij stelde dat zij hem ‘s avonds via haar gsm om hulp had gevraagd. Toen hij aankwam, zou hij haar bloedend hebben aangetroffen. Bruno G. heeft het slachtoffer dan ook zelf naar het ziekenhuis gebracht. De man wou na de uitspraak niet reageren. Hij gaat sowieso in beroep.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier