Brugse horecabaas vlucht omwille van schuldenberg naar Spanje

Philippe Calleeuw en Dominique De Vadder in 2011 in de Tom Pouce, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was. (Foto a-TVH)
Redactie KW

De ondernemer en zijn echtgenote zouden in Calpe een restaurant overgenomen hebben.

Pas na de zomervakantie beslist de Brugse raadkamer of horecabaas Philippe Calleeuw en zijn echtgenote Dominique De Vadder zich wegens fiscale fraude en witwaspraktijken voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden. Ze mogen alvast van de handelsrechter geen zaakvoerder meer zijn van hun zeven Brugse horecazaken. Terwijl zij een schuldenberg van vele miljoenen achterlaten, zijn ze naar Spanje vertrokken, waar zij in Calpe een restaurant zouden overgenomen hebben.

Zeven horecazaken in het Brugse

De financiële cel van het parket heeft de voorbije twee jaar een dik dossier samengesteld tegen Philippe Calleeuw en zijn echtgenote Dominique De Vadder, die zeven horecazaken in het Brugse bezitten: hotel-restaurant ‘t Putje op ‘t Zand, Taverne Tom Pouce op de Burg, hotel-restaurant Duc de Bourgogne op het Huidenvettersplein, Grand Café Belfort, Café Français, Ter Beurze en Le Panier d’Or op de Markt.

De fiscus vordert 11,48 miljoen euro aan vennootschapsbelasting en 6,96 miljoen euro aan achterstallige btw

De federale politie hield in mei huiszoekingen in diverse Brugse restaurants en nam de boekhouding in beslag. Zo kwam Justitie in het bezit van vervalste rapporten, waarop de dagelijkse omzet van deze horecazaken vermeld stond. Er was ook een huiszoeking in de woning van Philippe Calleeuw en Dominique De Vadder in de Vrijgeweedstraat in Lichtervelde, waar een oude Mercedes en een Citroën in beslag genomen werden.

Zij worden verdacht van witwaspraktijken, fiscale fraude, zwartwerk en nog andere financiële misdrijven. Op 2 september zal de Brugse raadkamer zich uitspreken over de verwijzing van Philippe Calleeuw, Dominique De Vadder en vijf werknemers van hun horeca-imperium – de NV Devacal – naar de correctionele rechtbank.

Miljoenen euro’s belasting ontdoken

Wij konden evenwel achterhalen dat de NV Devacal in de periode van 2005 tot 2012 een onterecht vermogensvoordeel van 7,24 miljoen euro aan ontdoken directe belastingen zou binnengerijfd hebben. Daarnaast zou het echtpaar in diezelfde periode 2,6 miljoen euro aan btw ontdoken hebben. Uit onderzoek blijkt dat de bestuurders van de NV Devacal in die periode 20 procent van de omzet van al hun horecazaken niet zouden hebben aangegeven.

In elk geval vordert de fiscus nu een nog veel groter bedrag : 11,48 miljoen euro aan vennootschapsbelasting en 6,96 miljoen euro aan achterstallige btw. Maar mrs. Dirk Peeters en Matthias Lierman, de advocaten van Philippe Calleeuw, betwisten die vordering voor de rechtbank.

(SVK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad, van vrijdag 22 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier