Broer van Willem Broos: “Ze zagen hun kind te graag”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Willem Broos (74) hebben zijn naaste familieleden hun getuigenis afgelegd. Volgens Herman Broos waren de beschuldigde en zijn vrouw Maria Housen (75) te beschermend voor hun zoon. Niemand had de dubbele moord zien aankomen.

Herman Broos had eigenlijk niet zo vaak contact met zijn jongere broer. “Willem had het altijd druk. Hij nam niet genoeg tijd om afstand te nemen van het zakelijke. Dat is een spijtige zaak. Ik ken hem wel als een sterke, eerlijke, vakkundige man.” Hun enige zoon Peter betekende wel alles voor de beschuldigde en zijn echtgenote. “Peter was haar god. Ze zagen hun kind eigenlijk te graag, ze moesten hem meer losgelaten hebben.”

Puinhoop in de opslagplaats

Kort voor de feiten hielp Herman Broos met het opruimen van de winkel van Peter, die toen in het ziekenhuis lag. “Die wanorde had ik nooit verwacht in het gezin van mijn broer. Willem was zeer gespannen. Ik heb hem gekalmeerd en gezegd dat ik die opslagplaats ook zou helpen opruimen.” De volgende nacht bracht de beschuldigde zijn zoon en echtgenote echter met messteken om het leven. “Was het uit schaamte voor de winkel? Ik weet het niet. Hij zegt dat het hem spijt en dat het in een soort droomwereld gebeurde. Ik zal mijn broer altijd blijven steunen.”

Rudy Broos omschreef zijn neef Peter als een fantastische kerel. “Hij werd wel heel erg geleefd thuis, waardoor hij niet veel ruggengraat had. Hij was gek van muziek zoals AC/DC en reed ook heel graag met de fiets.” Zijn oom kende Rudy Broos vooral als een stugge perfectionist. “Ik heb er nooit problemen mee gehad. Ik keek ook op naar zijn manier van werken, het was een goede commerçant.”

Aan de ene kant heb ik compassie met mijn oom, aan de andere kant ben ik boos

Broer van Willem Broos:
© BELGA

De getuige was ook op de hoogte van de puinhoop in de opslagplaats van Peter Broos. Daarom bood hij via Willem aan om Peter een job te geven in zijn fruitwinkel. “Hij leek me gerustgesteld, maar ik wist niet wat er in zijn hoofd speelde. Ik kan er niet over waarom dat moest gebeuren. Ik zou me willen afreageren. Aan de ene kant heb ik compassie met mijn oom, aan de andere kant ben ik boos. Vooral omdat we met alle pasklare oplossingen klaarstonden.” Rudy Broos begon te huilen toen de beschuldigde hem dankte voor zijn verklaring. “Hadden we geweten wat er in je hoofd speelde, we hadden je weggehouden. We waren fier dat we je konden helpen.”

De koning, de koningin en de prins

Eerder had ook de ex-vriendin van Peter Broos de verhoudingen binnen het gezin al geschetst. “Dat waren drie handen op één buik. De koning, de koningin en de prins. Peter vond alles van zijn ouders goed. Ik vond hem meer een jongen dan een man.” Na twee jaar maakte Rosaline Pieters een einde aan de relatie. “Ik had nooit een vergoeding gekregen voor mijn werk in de winkel, maar we waren wel samen een spaarboek gestart. Peter kwam plots met een advocaat en wilde dat bedrag niet splitsen. Pas na drie jaar heb ik via de rechtbank mijn geld gekregen.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier