Broer van Syriëstrijder krijgt werkstraf voor inbraak

Redactie KW

De jongere broer van Syriëstrijder Olivier Calebout is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur voor een inbraak uit 2010.

F. kreeg bij verstek zes maanden effectieve celstraf, maar tekende verzet aan tegen die veroordeling. De jonge Kortrijkzaan zat zelf een tijd in de cel in een terreurdossier.

Het gerecht hield de broer van Olivier Calebout al langere tijd in de gaten. Olivier trok in juni 2014 met streekgenoten Abdelmalik Boutaliss en Lucas Van Hessche naar Syrië, waar ze vochten voor IS. Hij staat bekend als ronselaar in West-Vlaanderen en overtuigde al enkele jongeren om te gaan vechten in Syrië. Door zijn contacten met zijn broer werd ook F. opgepakt voor vermeende banden met de terroristische organisatie.

Toen F. begin december in de gevangenis belandde, werd hij op de hoogte gebracht van het oude verstekvonnis. Op verzet vroeg zijn advocaat Jan Leysen om hem hiervoor een werkstraf op te leggen. “Ik besef dat die feiten zeer dom waren. Ik heb daarna nooit nog een inbraak gedaan”, zei de beklaagde tijdens de zitting. De zaak werd op 24 december uitgesteld in afwachting van een verslag van de justitie-assistent. Dat verslag was positief, al weigerde F. om over zijn levensvisie te vertellen.

In het terreurdossier werd de verdachte begin februari vrijgelaten door de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier