Broer beruchte Syrië-strijder riskeert vier jaar cel

19/07/17 om 11:51 - Bijgewerkt om 12:04

De 28-jarige Frederick C. uit Kortrijk staat in de Brugse rechtbank terecht voor financiële en logistieke steun aan Syrië-strijders. Eén van die strijders was zijn oudere broer Olivier.

Broer beruchte Syrië-strijder riskeert vier jaar cel

Olivier Calebout, tweede van links, vertrok in 2014 naar Syrië. Zijn broer staat nu terecht voor financiële en logistieke ondersteuning. © GF

In juni 2014 trok Olivier Calebout (29) samen met streekgenoten Abdelmalik Boutaliss (20) en Lucas Van Hessche (20) naar Syrië, waar ze vochten voor terreurgroep IS. Enkele maanden later kwam het gerecht er via telefoontaps achter dat Frederick via sociale media contact hield met zijn broer en hem zelfs financieel en logistiek ondersteunde. Zo schreef hij drie keer geld over naar Olivier, goed voor een totaal bedrag van 3.000 euro.

Eind november 2015 werd Frederick in de boeien geslagen. Hij kwam weer vrij onder voorwaarden maar die schond hij door drugsgebruik. Hierdoor vloog hij opnieuw achter de tralies. "De beklaagde maakte op vraag van zijn broer ook e-mailadressen en Facebook-pagina's aan voor andere strijders", stelde de federaal procureur woensdag in de Brugse rechtbank. "Die hulp was onontbeerlijk voor hun terroristische activiteiten."

Frederick werkte voor zijn arrestatie in de Brugse en Kortrijkse horeca. Na de aanslagen in Parijs vertelde hij aan zijn collega's in het Parkhotel in Kortrijk dat zijn broer blijkbaar een citytrip gemaakt had. "En dat met de lach op het gezicht. Hij lijkt echt de ernst van de feiten niet in te zien", aldus de federaal procureur, die voor Calebout vier jaar celstraf vroeg, eventueel met uitstel onder voorwaarden.

"Geen terrorist"

Volgens Jan Leysen, de advocaat van Frederick C., valt alles te kaderen in broederliefde. "Mijn cliënt is zelf helemaal geen terrorist", stelde Leysen. "Hij schreef dat geld over om de simpele reden dat het zijn oudere broer betrof. Meer niet. Mocht zijn broer een nudistenkamp oprichten zou hij hem ook steunen. Hij liet zich inderdaad bekeren tot de Islam. En hoewel hij wist waarvoor zijn broer in Syrië zat, staat hij zelf helemaal niet achter het gewelddadig gedachtegoed van IS. Hij rookt al eens een joint en ziet de vrouwen graag."

Leysen vroeg een voorwaardelijke celstraf voor Frederick C., die op het einde van de zitting ook nog even het woord nam. "Ik heb foute keuzes gemaakt en liet mij meeslepen door mijn broer", stelde hij. "Maar ik wil benadrukken dat dat geld voor mijn broer persoonlijk was bestemd en niet de organisatie. Het geld dat ik overschreef kwam trouwens uit mij eigen zak. Ik heb er zelf niets aan gewonnen. Nu heb ik geen contact meer met hem en dat wil ik zo houden."

Naast Frederick staat ook stadsgenoot Anis O. (21) terecht. Hij zou een Facebook-profiel hebben aangemaakt voor zijn neef in Syrië en ook 40 euro hebben overschreven. Hij riskeert een werkstraf. De uitspraak volgt op 27 juli. (AFr)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!