Braziliaan vraagt vrijspraak voor cocaïnehandel

Redactie KW

Colin W. zou een rol gespeeld hebben in een drugstrafiek. Hij wachtte twee jaar in een gevangenis in Panama op zijn uitlevering.


Een tienkoppige drugsbende maakte zich in 2003 en 2004 schuldig aan grootschalige cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa. De drugs werden in fruitschepen de havens van Gent, Antwerpen en Zeebrugge binnengeloodst.

Op 22 november 2003 werd een Nederlands kopstuk van de bende betrapt met 104 kilogram cocaïne verdeeld over vier sporttassen. Die hoeveelheid cocaïne heeft in België een straatwaarde van ruim 5 miljoen euro. Voor zijn aandeel in die zaak werd Valdomiro D.S., een alias van Colin W., in 2007 bij verstek tot acht jaar effectieve celstraf veroordeeld.

De Braziliaan bleef lang uit de handen van het gerecht, maar werd in september 2012 toch opgepakt in Panama. Pas twee jaar later werd hij aan ons land uitgeleverd.

Bij de behandeling van de zaak op verzet vroeg de verdediging om de strafvordering onontvankelijk te verklaren. Meester Nadia Lorenzetti pleitte dat de rechten van verdediging onherroepelijk zijn geschonden. “Die feiten zijn tien jaar oud. Het is onmogelijk om je in zo’n oude zaak nog deftig te verdedigen.” Daarnaast merkte de verdediging op dat er amper bewijzen zijn tegen Colin W. Het waren vooral de andere verdachten die hem indertijd aan de galg praatten.

De rechter velt een vonnis op 8 december.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier