Bouwondernemer blijft in de cel voor mensenhandel

Redactie KW

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 44-jarige bouwondernemer met een maand verlengd op verdenking van mensenhandel en sociale fraude.

Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. Hans D.S. stelde Roemenen tewerk via onderaannemingsconstructies. De West-Vlaamse federale gerechtelijke politie onderzocht al langer de dubieuze activiteiten in de bouwsector. “Deze personen stelden voornamelijk Roemeense arbeiders tewerk via detacherings- en onderaannemingsconstructies”, klinkt het bij het parket. Het komt erop neer dat de arbeiders naar onze normen te weinig betaald werden. Het zou gaan om vijf euro per uur. Bovendien werden de Roemenen tijdens hun verblijf in België ondergebracht in verschillende villa’s, waar de leefomstandigheden niet optimaal waren.

Sociale inspectie

Op 15 maart voerde de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Leuven, Brussel en Henegouwen een grote controleactie uit samen met enkele lokale politiezones. Samen met verschillende sociale inspectiediensten werden vijf werven gecontroleerd. Daarnaast werden enkele huiszoekingen uitgevoerd en werden heel wat betrokkenen verhoord. Hans D.S. en zijn 37-jarige Roemeense kompaan Lucian B. werden aangehouden.

Meester Peter Snauwaert bepleitte vrijdagochtend de vrijlating van zijn cliënt, maar ving bot bij de raadkamer. “Voor die Roemeense mensen was er eigenlijk geen enkel probleem. Zij verdienden hier veel meer dan in hun thuisland. Mijn cliënt betwist alle feiten”, aldus meester Snauwaert, die beroep zal aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier