Bom onder proces Kasteelmoord: moeten rechters opstappen?

Rechters Veronique Hameeuw, Els D'Hooghe en Bruno Criel verlieten vorige week maandag de zaal na een tumultueuze zitting. © BP
Laurens Kindt

De advocaten van een van de verdachten van de moord op kasteelheer Stijn Saelens hebben een wrakingsverzoek ingediend tegen Els D’Hooghe, de rechter die het proces over de Kasteelmoord leidt, en haar bijzitters Veronique Hameeuw en Bruno Criel. Dat is vernomen uit goede bron en wordt bevestigd door het parket. De rechters hebben nu drie dagen de tijd om te beslissen of ze zelf een stap opzij zetten.

Het wrakingsverzoek gaat uit van Frank Scheerlinck, Joris Van Cauter en Hanne Ollevier, de advocaten van verdachte Franciscus ‘Roy’ Larmit. Het verzoek komt er nadat de laatste zitting in de zaak van de Kasteelmoord bijzonder tumultueus eindigde. Sommige advocaten van de vier verdachten vonden dat de rechtbank een aantal getuigen moest oproepen, waaronder een vermeende politie-informant, maar het openbaar ministerie verzette zich daartegen. Voorzitster Els D’Hooghe vond het op een bepaald moment welletjes en schorste de zitting. Om de gemoederen te bedaren, zo leek het, maar toen de driekoppige rechtbank na een klein uurtje de zaal opnieuw binnen kwam, bleek dat magistraat D’Hooghe een tussenvonnis had gemaakt. Daarin stelde ze dat er geen getuigen moesten opgeroepen worden. Een stap te ver, vonden bepaalde advocaten, omdat er geen tegensprekelijk debat was gevoerd over het onderwerp en dus niet iedereen zijn zeg had kunnen doen. Rechter D’Hooghe liet de commentaren niet aan haar hart komen, legde de pleidooien vast in november en verliet de zittingszaal, tot ontsteltenis van vele aanwezigen.

Proces helemaal opnieuw?

Eén week na die zitting is nu dus een wrakingsverzoek ingediend. De advocaten van Roy Larmit stellen zich met dat verzoek openlijk de vraag of hun cliënt met deze rechter nog een eerlijk proces kan krijgen. Gevraagd naar een reactie wensen de raadslieden echter geen details kwijt over hun wrakingsverzoek. De vraag tot wraking moet nu binnen de vierentwintig uur voorgelegd worden aan de rechters. Zij moeten daarna binnen de twee dagen beslissen of ze zelf een stap opzij zetten. Doen ze dat niet, dan zal het hof van beroep in Gent de knoop moeten doorhakken. Als de rechters moeten vervangen worden, dan bestaat de kans dat het proces helemaal opnieuw gedaan moet worden.

Vierde wraking

Het is niet de eerste keer dat in de zaak van de Kasteelmoord een wrakingsverzoek tegen een rechter ingediend wordt. Onderzoeksrechter Paul Gevaert, die het onderzoek naar de moord leidde, zette na een jaar onderzoek zelf een stap opzij na een wrakingsverzoek door Johan Platteau, de advocaat van dokter André Gyselbrecht. Ook tegen rechter Stefaan Verhelst werd een wrakingsverzoek ingediend, nadat hij als voorzitter van de raadkamer besliste om een verdachte in de cel te houden. Die verdachte, Limburger Johnny Vanlingen, werd later buiten vervolging gesteld. Tenslotte diende ook Hans Rieder, de voormalige advocaat van verdachte Pierre Serry, al een wrakingsverzoek in tegen raadsheer Paul Boudolf van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling die beslist had om de aanhouding van Serry te verlengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier