Boetes tot 36.000 euro voor huisjesmelkerij buitenlandse werknemers

Redactie KW

De zaakvoerder van een champignonkwekerij is woensdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een boete voor huisjesmelkerij.

Zijn buitenlandse arbeiders woonden met vijf op nauwelijks twaalf vierkante meter.

Samen met zijn echtgenote runt S.L. (44) de champignonkwekerij in Ingelmunster. Omdat het moeilijk was huisvesting te vinden voor tientallen buitenlandse arbeiders, wendde de man eigen panden aan om hen in onder te brengen. Daarbij werden stedenbouwkundige overtredingen gemaakt. Maar de werknemers leefden er ook in ‘mensonwaardige omstandigheden’, zo stelde de openbare aanklager. Ze betaalden tot 150 euro huurgeld per maand.

S.L. kreeg 7 maanden celstraf, zijn echtgenote werd veroordeeld tot 3 maanden, beide volledig met uitstel. Daarnaast moeten ze allebei 18.000 euro boete betalen. In het vermogen van de zaakvoerder werd nog eens 13.500 euro verbeurd verklaard. Ook het bedrijf van het koppel en enkele andere gedaagden krijgen boetes, tot 36.000 euro, deels met uitstel. Drie panden werden ondertussen al in orde gebracht. Voor een andere pand in Ingelmunster werd een herstelvordering ingesteld, gekoppeld aan een dwangsom.

Het echtpaar werd in februari ook al eens veroordeeld voor huisjesmelkerij en mensenhandel. L. kreeg toen drie jaar waarvan één jaar effectief. Hij verloor ook voor vijf jaar zijn burgerrechten. De twee gingen tegen die uitspraak in beroep.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier