Boegbeeld Cercle Brugge vrijgesproken van fraude met illegale wijn en wodka

Redactie KW

Ondervoorzitster Maria Blontrock (76) van de supportersfederatie van Cercle Brugge is woensdag vrijgesproken van fraude met illegale wijn en wodka. “Eindelijk is deze nachtmerrie voorbij”, zucht Maria, die ook voorzitster is van de Cerclevrienden Veldegem.

In september 2013 werden bij een controle in een grote loods achter de woning van Maria Blontrock in de Torhoutsestraat in Veldegem 12.000 flessen wijn en 2.600 flessen wodka aangetroffen, waarop geen accijnzen waren betaald.

Ik wist helemaal niets af van de herkomst van die flessen

Voor het 76-jarige boegbeeld van voetbalclub Cercle Brugge betekende dit het begin van een ware nachtmerrie. Samen met Veldegemnaar Koen G. (47), die de flessen in haar loods had geplaatst, werd Blontrock voor de strafrechter gedaagd. Maar die sprak haar woensdag volledig vrij. “Na drie jaar is deze nachtmerrie eindelijk voorbij”, zucht Maria, die zich al vele jaren gepassioneerd inzet voor voetbalclub Cercle Brugge. Ze is voorzitster van de Cerclevrienden Veldegem, lid van de beheerraad van de vzw Cercle Brugge en bovendien ondervoorzitster van de supportersfederatie van Cercle Brugge.

“Ik wist helemaal niets af van de herkomst van die flessen”, vervolgt ze. “Ze werden daar twee jaar voor die controle door een vriend van mijn zoon gedeponeerd en ik was zelfs vergeten dat ze er stonden. Er waren zoveel mensen die gebruik maakten van die loods om iets te stockeren. Ik zag daar absoluut geen graten in. De loods werd toch voor niets anders meer gebruikt en intussen werd ze trouwens afgebroken.”

Douane en Accijnzen stelde aanvankelijk een minnelijke schikking voor van 20.000 euro, wat overeenstemt met de ontdoken accijnzen. Koen G., die de flessen in de loods van Maria geplaatst had, gaf toe dat hij de drank had aangeschaft bij een ‘louche Pakistaan’ en beloofde het geld op te hoesten. “Maar dat deed hij niet en ook mijn cliënte weigerde dit begrijpelijkerwijze te doen“, zegt Tobias Valcke, de advocaat van Maria. “Dat zou immers neerkomen op een bekentenis. Mijn cliënte handelde volledig ter goeder trouw en het is ongehoord dat zij in deze zaak werd meegesleurd. We zijn tevreden dat de rechter haar geloofd heeft.”

Sommigen bekeken mij scheef maar de meesten zijn mij blijven steunen

Medebeklaagde Koen G. kreeg de volle laag en werd veroordeeld tot vier maanden cel en een geldboete van 95.000 euro. Zowel de celstraf en de boete zijn evenwel voor negen tienden met uitstel. Daarnaast moet G. ook de ontdoken accijnzen terugbetalen. De in beslag genomen flessen werden allemaal verbeurd verklaard. “Toen deze zaak aan het licht kwam verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje via de sociale media. Sommigen bekeken mij scheef maar de meesten zijn mij blijven steunen. Nu deze zaak eindelijk achter de rug is kan ik mij weer concentreren op de supportersclub. Dit jaar bestaan de Cerclevrienden Veldegem 40 jaar en dat zullen we op 19 juni uitgebreid vieren”, besluit Maria lachend.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier