Blijvende hersenschade voor baby nadat 21-jarige papa vuistslag uitdeelde

Redactie KW

Een 21-jarige vader zit in de cel omdat hij zijn zoontje van amper twee maanden oud tot vier keer toe mishandelde.

Eén keer gaf hij het mannetje een vuistslag omdat hij weende terwijl hij FIFA aan het spelen was. Het baby’tje liep blijvende hersenschade op en zal altijd hulpbehoevend blijven.

Zijn zorgeloze leventje is hij kwijt. Enkel en alleen omdat hij zijn papa stoorde tijdens een videospel. De amper twee maanden oude Dilano had honger en zette zijn keeltje open om dat aan zijn papa, naast hem in de zetel, duidelijk te maken. Maar papa Bram L. snauwde hem toe dat hij moest zwijgen en gaf hem een rake vuistslag op het hoofdje toen hij dat niet deed. Het kleine mannetje liep zo blijvende hersenschade op. “Als hij een videospel speelde, ging hij daar helemaal in op. Maar zoiets had ik echt nooit van hem verwacht”, verklaarde de mama van het baby’tje aan de politie.

De kleine Dilano was een gezond jongetje. Twee maanden oud, goedlachs en rustig. Wenen deed hij zowat alleen als hij honger had. Maar toch sloegen de stoppen van zijn vader vier keer in een maand tijd helemaal door. Het eindresultaat: twaalf breuken in zijn schedeltje en een linkerhersenhelft die letterlijk ‘tot moes’ geslagen werd. Het jongetje overleefde de mishandelingen, maar zal wel altijd hulpbehoevend blijven. Nog voor zijn leventje goed startte, werd het al helemaal overhoop gegooid.

Dat begon nochtans helemaal niet slecht. Papa Bram L. uit Westende was 21 jaar toen het jongetje in juni geboren werd. Hij was niet gepland, maar wel meer dan welkom en papa Bram leek zijn geluk niet op te kunnen. Hij speelde met zijn zoontje en kocht, zoals alle fiere papa’s, al heel wat spullen voor zijn pasgeboren baby. Het jonge gezin genoot dan ook met volle teugen van hun prille geluk.

Blijvende hersenschade voor baby nadat 21-jarige papa vuistslag uitdeelde

Maar daar kwam vorige week zondag abrupt een einde aan. De kleine Dilano belandde in het ziekenhuis en daar werd meteen duidelijk hoe ernstig de situatie precies was. De dokters gaven hem aanvankelijk heel weinig overlevingskansen, maar het jongetje krabbelde erdoor. Omdat de zware verwondingen nooit het resultaat van een ‘spijtig ongelukje’ konden zijn, verwittigde het ziekenhuis de politie.

De speurders pakten zowel Dilano’s papa, mama als oma op voor verhoor. Die laatste mocht onmiddellijk beschikken, maar de ouders moesten wel allebei een nachtje in de cel slapen. Papa Bram L. zei aanvankelijk dat hij nergens van af wist, maar geconfronteerd met de zware verwondingen ging hij toch door de knieën. Hij bekende dat hij zijn zoontje vier keer in zowat een maand tijd mishandeld had. Telkens was de mama even weg of lag ze te slapen.

Als ik er bij was, gedroeg hij zich echt als een voorbeeldige papa

“Ik merkte het natuurlijk wel als hij zijn gezichtje blauw stond of als hij striemen op zijn borst had”, verklaarde zij aan de politie. “Maar hij had daar telkens een uitleg voor. Ik was dan wel kwaad op hem, maar heb op geen enkel moment gedacht dat hij hem moedwillig iets zou aandoen. Als ik er bij was, gedroeg hij zich echt als een voorbeeldige papa. En ook naar mij toe was hij nooit agressief, dus aan zo’n dingen dacht ik helemaal niet.”

Maar Bram L. had het duidelijk lastig met de zorgen voor zijn zoontje eenmaal zijn vriendin er niet was. De eerste keer dat zijn stoppen doorsloegen was begin augustus. Toen nam hij Dilano zo stevig vast dat hij rode striemen op zijn lijfje kreeg. Enkele dagen later sloeg hij het kleine jongetje een blauw oog. “Per ongeluk tegen de toog in de keuken gelopen”, loog hij toen tegen zijn vriendin. Eerder deze maand kreeg hij Dilano niet stil en gooide hij hem in de zetel. En vorige zondag gaf hij hem nog een rake vuistslag omdat hij hem stoorde tijdens zijn videospel. De mama lag toen in de kamer ernaast wat bij te slapen. Toen zij wakker werd en merkte dat het jongetje nog maar amper reageerde, ging het koppel naar het ziekenhuis.

De kleine Dilano ligt momenteel in het UZ in Gent. Hij kijkt al terug wat rond en lijkt het dag per dag beter te stellen. Maar een normaal leven zit er voor het jongetje niet meer in. Papa Bram L. zit ondertussen een week in de cel. Hij verschijnt vandaag voor de raadkamer, die zal beslissen of hij daar ook langer moet blijven. Hij werd eerder al veroordeeld voor drugsfeiten en stond eigenlijk onder voorwaarden. Bij een huiszoeking bij hem thuis in Westende werd ook nu opnieuw drugs gevonden.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier