Blankenbergenaar staat terecht voor moord op ex-partner

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

In de correctionele rechtbank in Brugge is maandagochtend de zaak ingeleid tegen een 47-jarige man uit Blankenberge die zijn ex-partner met messteken om het leven bracht. Eddy B. moet zich verantwoorden voor moord, maar volgens de verdediging handelde hij niet met voorbedachte rade. De zaak zal pas in het voorjaar van 2018 gepleit worden.

Op donderdag 17 september 2015 hadden Eddy B. en zijn ex-vriendin P.V. (44) afgesproken om nog eens te praten. Hun vrij tumultueuze relatie was twee maanden eerder afgesprongen. Toen hij zijn spaargeld en persoonlijke spullen terugvroeg, liep het gesprek volgens B. uit de hand. Omdat P.V. hem vervolgens zou hebben uitgelachen met zijn bedprestaties sloegen bij B. de stoppen door en stak hij haar dood. Toen de verdachte de volgende dag niet op zijn werk verscheen, verwittigde zijn werkgever de politie. Die vond het levenloze lichaam van P.V. in de woning van B. langs de Koninginnelaaan in Blankenberge. B. was zich intussen gaan bezatten in het Nederlandse Sluis. Drie dagen na de feiten keerde hij terug en werd hij in de boeien geslagen.

Bijkomende getuigen

De belangen van de moeder en de twee zussen van Petra Vanaerde worden tijdens het proces verdedigd door meester Jan Leysen. De advocaat van de burgerlijke partij stelde voor om F.B. als getuige op te roepen. “We stellen vast dat B. aan schuldverschuiving doet door te stellen dat hij vernederd zou zijn. De getuige is een ex-partner en was ook het slachtoffer van zijn fysiek geweld”, aldus meester Leysen. Meester Greet Coucke treedt op als advocate van de dochter van het slachtoffer. Net als procureur Christophe Bergez stelde ze geen mogelijke getuigen voor.

Het is dus misschien zinvol om de klinisch psycholoog als getuige te horen

De advocaten van Eddy B. willen twee getuigen aan het woord laten op het proces. “N.J. heeft ook nog een relatie gehad met onze cliënt en omschrijft hem als een goede partner, die op alle vlakken normaal met haar omging“, aldus meester Jelle Dejaegher. Daarnaast heeft de verdediging een klinisch psycholoog aangesteld als tegenexpert. “Het psychiatrisch verslag was allerminst flatterend. Het is dus misschien zinvol om de klinisch psycholoog als getuige te horen”, aldus meester Luc Arnou.

Voorbedachten rade?

Het verslag van de tegenexpert is voorlopig nog niet af. In afwachting van het verslag werd het proces uitgesteld naar de zitting van 6 november. Dan pas zullen conclusietermijnen bepaald worden en zal de rechtbank oordelen over het oproepen van eventuele getuigen. De pleidooien zullen wellicht in februari 2018 gehouden worden. De verdediging zal betwisten dat Eddy B. zijn ex-partner met voorbedachten rade om het leven bracht. Voor moord riskeert hij 30 jaar cel, bij een herkwalificatie naar doodslag is 20 jaar de maximumstraf.

(AFr/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier