Blankenbergenaar riskeert jaar effectieve celstraf na autodiefstal en wilde achtervolging

Een Blankenbergenaar die in Oudenburg een wagen stal en in De Haan crashte na een wilde achtervolging, riskeert een jaar effectieve celstraf. © GF
Redactie KW

Een Blankenbergenaar die in Oudenburg een wagen stal en in De Haan crashte na een wilde achtervolging, riskeert een jaar effectieve celstraf.

Op 31 juli 2014 liep bij de politie een melding binnen over een wagen die over de weg zwalpte in De Haan. Controle van de nummerplaat wees uit dat de wagen een vijftal dagen eerder was gestolen in Oudenburg. De politie reed de wagen tegemoet, maar toen bestuurder Bruno A. (43) de agenten zag naderen, trapte hij het gaspedaal in. Met een snelheid van naar schatting 100 kilometer per uur raasde A. door de bebouwde kom. Hij negeerde een rood verkeerslicht en dwarste ook meerdere volle witte lijnen.

Uiteindelijk verloor A. de controle over het stuur en ging hij drie keer overkop. De zwaar beschonken Blankenbergenaar werd door de voorruit geslingerd en belandde met een been- en bekkenbreuk in het ziekenhuis. Een ademtest wees uit dat hij 2,5 promille alcohol in het bloed had. Voor het ongeval kreeg A. van de politierechter ruim een jaar rijverbod en een geldboete van 7.500 euro. Van de diefstal werd een afzonderlijk dossier voor de strafrechtbank opgesteld.

Bruno A. liet bij de behandeling van de zaak verstek gaan en kreeg toen een jaar effectieve celstraf. Maar hij tekende verzet aan, waardoor de zaak maandag opnieuw werd behandeld. “We hopen dat de rechtbank rekening houdt met de eerdere bestraffing door de politierechtbank. Tegen die uitspraak heeft mijn cliënt overigens geen beroep aangetekend. Bovendien heeft hij zich vrijwillig laten behandelen voor zijn probleem. Ik hoop dat een werkstraf kan volstaan”, aldus advocaat Samuel Debruyne. De procureur vroeg de bevestiging van het bestreden vonnis maar verzette zich naderhand niet tegen een werkstraf. De zaak wordt op 21 maart verdergezet.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier