BIV opent onderzoek naar immo-kantoor uit Blankenberge

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Ook het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV) is een onderzoek gestart naar de zaakvoerder van het immo-kantoor uit Blankenberge dat zich vorige week in de rechtbank moest verantwoorden. “Als het klopt, zien wij dit als een zeer zware fout”, klinkt het.

De rechter spreekt zich pas op 21 november uit. Maar het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars opende al een onderzoek naar een immo-kantoor in Blankenberge. De zaakvoerder en één van zijn medewerksters moesten zich namelijk in de rechtbank verantwoorden omdat ze hetzelfde huis twee keer verkochten.Er werd een compromis getekend door de kopers en verkopers. Maar toen later een bod van 70.000 euro meer binnen kwam, verdween het compromis en ging het huis naar de hoogste bieders. De politie kon het getekende compromis wel nog terug opvissen uit de gewiste bestanden van een computer van het immo-kantoor.

Brief aan klanten

De makelaar en zijn medewerkster vroegen de vrijspraak in de hele zaak. “Er moesten nog zaken aan dat compromis gewijzigd worden. Het werd niet aan het dossier toegevoegd, maar het is zeker niet met opzet verwijderd ook”, aldus de advocaat van één van hen. Ondertussen reageerden ze in een brief aan hun klanten ook al op de zaak. “Deze persoon heeft helaas zijn kans gemist om een woning te kopen en wil zich daarom wreken op ons kantoor. De rechter moet zich beslissen of de kopers zich al dan niet verbonden hebben met door de gegadigde kopers achteraf gewijzigde voorwaarden. Van oplichting is er nooit ofte nimmer gesproken”, staat er te lezen.

Schorsing

Ook het BIV volgt de zaak nu met argusogen. Zij zijn echter zelf ook al een onderzoek gestart. “Als er inderdaad sprake is van een getekend compromis, gaat het wat ons betreft over een heel zware overtreding“, klinkt het daar. “De makelaar in kwestie reageert in zo’n geval dan ook een schorsing. Die kan variëren tussen een week en twee jaar. We hebben hem op de hoogte gebracht van het feit dat we een onderzoek gestart zijn, maar kunnen ons daar verder momenteel nog niet over uitspreken natuurlijk.”

De verkoop dateert al van 2011, maar de initiële kopers vragen aan de rechtbank om het huis in de Consciencestraat in Blankenberge alsnog te kunnen kopen. Ondertussen wonen de huidige bewoners echter al een hele tijd in het huis dat ook van kop tot teen verbouwd werd.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier