Bijna 17.000 mensen stellen zich burgerlijke partij in L&H-dossier

Redactie KW

Als je spaargeld verloren hebt in het failliete Lernout en Hauspie, dan is morgen de laatste dag dat je je burgerlijke partij kan stellen en dus aanspraak maakt op een schadevergoeding.

In oktober 2010 viel het doek over één van de meest spraakmakende fraudeprocessen ooit in ons land. De bijna 20.000 gedupeerden kunnen nu beginnen ijveren voor een schadevergoeding. Uitzonderlijk schrijft het Hof van Beroep hen zelf aan. “Die mensen hebben van ons een brief gekregen met verzoek een verzoekschrift neer te leggen om te weten of zij die vordering handhaven. En op dit moment, vorige week bijvoorbeeld, waren er bijna 17.000 verzoekschriften binnengekomen van mensen die wilden vergoed worden”, zegt Martin Minnaert van het Hof van Beroep in Gent.

KPMG

Reageren kan nog tot en met morgen. Belangengroepen die de slachtoffers groeperen mikken vooral op bedrijfsrevisor KPMG, die de boekhouding van L&H fout heeft beoordeeld. KPMG is op het strafproces wel vrijgesproken. En daar lijken het hof van beroep en de slachtoffers niet op één lijn te zitten. “Men kan zich dus enkel stellen tegen de mensen die destijds veroordeeld zijn. Want tegen een vrijgesproken kan je je niet meer stellen”, zegt Minnaert.

De meesten hebben zich gemeld via een belangenorganisatie zoals Dolor of Testaankoop, maar 1.200 mensen deden dat zonder advocaat. Dat is nog maar een derde van zij die zich op het strafproces individueel hadden aangediend. Als KPMG schadevergoeding moet uitkeren riskeert het bedrijf daarvoor 200 miljoen euro te moeten betalen. Maar zover is het niet: de eerste gedupeerden zien ten vroegste in 2017 een deel van hun geld terug.

(J.V.)

Meer vanavond op WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier