Bevergem-acteur Zouzou Ben Chikha brutaal aangepakt door Gentse politie

© © De wereldvrede
Redactie KW

Blankenbergenaar Zouzou Ben Chikha, bekend van zijn rol als Amar in Bevergem, zou zondag behoorlijk hardhandig aangepakt zijn door de Gentse politie.

Zondagmiddag rond 13.30 uur was Zouzou Ben Chikha op weg om stoofvlees te halen in Ledeberg, toen een patrouille hem om zijn paspoort vroeg. Daarna werd hij gefouilleerd, moest hij zijn schoenen en kousen uitdoen in de regen en werd ook zijn rugzak doorzocht. Daarop mocht hij vertrekken. “En neem uw vuiligheid mee, dat zeiden ze”, klinkt in een getuigenis van zijn partner die zondagavond gedeeld wordt op sociale media.

“Die agenten zijn brutaal geweest, niet fysiek, maar wel intimiderend”, zegt Zouzou Ben Chikha. “Het gaat er mij vooral over dat ik er willekeurig uitgepikt werd en daarna zonder boe of ba moest ondergaan. Ik weet niet eens waarover het gaat. De maatschappij moet er zich bewust van zijn dat zulke dingen gebeuren en dat dit geen verhalen zijn van ‘lichtgevoelige Noord-Afrikanen’. Ik weet goed genoeg waarom ze er mij uitgepikt hebben.”

De Facebookpost van de partner van Zouzou Ben Chikha.
De Facebookpost van de partner van Zouzou Ben Chikha.© Facebook

Het is ook niet de eerste keer dat Zouzou Ben Chikha geconfronteerd wordt met etnic profiling, waarbij een groep op basis van ras, religie of andere kenmerken geviseerd wordt. “Een aantal maanden geleden gebeurde het ook al en daarvoor ook vaak. Ik heb altijd gezwegen, maar uiteindelijk vind ik dat je zoiets moet zeggen. Dit moet een plaats vinden in de maatschappij. Ik vecht al twintig of dertig jaar, zowel in theater, op tv of radio, om een brugfiguur te zijn en mensen aan te moedigen om niet in hun schelp te kruipen. En dan heb je anderen die zo’n lijn trekken tussen wij en zij. Ze maken maken veel werk kapot en dat vind ik zeer slecht. Je help er geen mensen mee vooruit, maar je maakt hen kwaad en zorgt ervoor dat ze geen respect meer opbrengen voor het werk van de politie.”

Bevergem-acteur Zouzou Ben Chikha brutaal aangepakt door Gentse politie
© © De wereldvrede – Tom Verbruggen

De acteur heeft een duidelijke boodschap na het voorval. “Ik wil constructief en positief blijven. Ik geloof in een inclusief verhaal, dergelijke gevallen zijn schadelijk voor iedereen die werkt aan dat inclusief verhaal. Iedereen zal moeten meewerken, ook de politie.”

“Begrip voor zijn onvrede”

De Gentse politie laat het Comité P. onderzoeken op welke basis de fouillering van acteur Zouzou Ben Chikha gebeurde en of haar politiepersoneel de acteur zondagnamiddag met voldoende respect behandeld heeft. De politie verduidelijkt dat de controle gebeurde in het kader van een STROP-actie.

“De politieploeg in burgerkledij observeerde vanuit een anoniem voertuig Ben Chikha zonder te weten dat hij acteur was”, verduidelijkt woordvoerder Manuel Gonzalez de context. “Op basis van zijn regenkap die hij op had, rugzak en gedrag dat zij denken te moeten interpreteren als ‘kijken in voertuigen’ hebben zij dit als verdacht gedrag ingeschat en een controle gestart.”

De politie verduidelijkt dat haar team er ervaring mee heeft dat zaken soms weggestopt worden in kousen, vandaar de vraag om die ook uit te doen. “Volgens de politiemensen verliep de controle niet optimaal en gooide de betrokkene zijn spullen op de grond. De politieagenten stellen dat op geen enkel ogenblik de man in de regen heeft gestaan en ook zijn goederen niet in de regen werden gezet. De vraag is dus op welke basis de fouille in al haar aspecten gebeurde en of men dit al dan niet op een droge en discrete plek gedaan heeft.”

Zouzou Ben Chikha (zesde van rechts) werd vooral bekend door zijn rol in Bevergem. We zien hem hier met de rest van de cast van Bevergem.
Zouzou Ben Chikha (zesde van rechts) werd vooral bekend door zijn rol in Bevergem. We zien hem hier met de rest van de cast van Bevergem.© Foto GV

Een andere belangrijke vraag is of de politiemensen met voldoende respect Chikha behandeld hebben, van in het begin tot het einde, en of ze begrip getoond hebben voor de frustratie die iemand kan hebben wanneer hij gecontroleerd wordt en of ze voldoende gecommuniceerd hebben om duiding te geven bij hun optreden, zegt de politie. “We hebben in elk geval begrip voor de onvrede van de acteur”, klinkt het.

Het Comité P. zal de zaak nu onderzoeken. “De Gentse politie is alvast van mening dat dit niks te maken heeft met de terroristische dreiging of verhoogde zenuwachtigheid gezien het gaat over politiemedewerkers belast met een actie in burgerkledij”, verduidelijkt woordvoerder Gonzalez nog.

“Moeilijk evenwicht”

Op de vraag of er gelijkenissen zijn met andere incidenten, is het niet evident om te antwoorden, aldus nog de politie. “Wel ging het telkens om collega’s met veel ervaring op het terrein. Het is nodig dat men als politie ook communiceert vanuit de belevenis van de persoon die gecontroleerd wordt en veel verantwoording aflegt over het waarom van de controle en daardoor begrip voor de controle solliciteert.”

Controles zijn en blijven nodig voor een veilige Gentse stad en het gebeurt inderdaad dat er mensen gecontroleerd worden op basis van een politionele redenering, waarvan achteraf blijkt dat de gecontroleerde persoon niks verkeerds gedaan heeft, verduidelijkt de politie nog. “Het is een moeilijk evenwicht tussen die controles doen en omgaan met de impact op de ervaring van mensen die gecontroleerd worden.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier