“Beveiligen is de boodschap”

Hans Buyck herstelt pc's en wordt wekelijks geconfronteerd met de gevolgen van cybercriminaliteit. (Foto SLW)
Stefaan Lernout

Hans Buyck doet computerinstallaties en herstellingen voor privéklanten. In die hoedanigheid krijgt zijn onderneming HD-Service veel slachtoffers van cybercrime over de vloer.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Cybercriminaliteit.

“Een aantal jaar geleden had ik heel wat klanten wiens pc besmet was geraakt door het politievirus“, zegt Hans. Dat blokkeerde volledig de computer, waarna ze verzocht werden om een bedrag te storten op een buitenlandse rekening. Recent waren er veel cryptolockers. De gebruikers krijgen een mail met een bijlage, vaak een rar-bestand. Dat maskeert dat het eigenlijk om een file gaat die alle bestanden van je computer versleutelt eens je erop klikt. Dat soort vervelende situaties maak ik het vaakst mee. Ik raad mijn klanten altijd af om iets te betalen aan de hackers.

Het kan nog erger. Datzelfde rar-bestand kan ook een programma bevatten dat in de achtergrond ongezien open blijft en de hacker toelaat om te zien wat je uitvoert op je computer. Gezien Hans’ klanten meestal niet veel kaas van IT gegeten hebben, kan een minimale beveiliging al heel wat ellende voorkomen. “Dat hoeft niet duur te zijn. De meeste van mijn klanten zijn Windows-gebruikers”, vertelt Hans. “Het inschakelen van Windows-defender houdt al heel wat indringers tegen. Zeker even belangrijk is het installeren van de updates van Windows.”

Facebook

“Die beveiliging helpt helaas niet tegen de mails die een kwaadaardig bestand bevatten. Daar moet je je gezond verstand gebruiken. Wees voorzichtig met mails van onbekende afzenders die een eigenaardig bestand bevatten”, adviseert Hans.

Hij waarschuwt zijn klanten om geen bankgegevens in een e-mail te zetten. Die mails zien er wel betrouwbaar uit, maar er is altijd een detail dat het plaatje niet doet klopen. Een kleine verandering in het logo of een Belgische bank met een buitenlands e-mailadres.

“Hetzelfde fenomeen manifesteert zich ook op Facebook“, waarschuwt Hans Buyck. “Je denkt een YouTube-filmpje te zien, maar wanneer je op de link klikt kan het je pc infecteren. Je computer zorgvuldig beveiligen is de boodschap.”