Beschuldigden assisenproces Raw13 weigeren in beeld te komen

Redactie KW

In het assisenhof in Brugge is met de samenstelling van de jury het proces tegen vier leden van de beruchte rappersbende Raw13 aangevangen. Elk weigert kordaat door de media in beeld te worden gebracht.

De beschuldigden zitten er onbewogen bij en kijken recht voor zich uit. Vroeger waren ze hechte vrienden. Op vandaag gunnen ze elkaar geen blik. Blijkbaar voelen ze zich nog wat onwennig met de drukte, die heerst rond de jurysamenstelling.

Advocaten van de burgerlijke partij met (v.l.n.r.) Karolien Seys, Nicolaas Vinckier, Jef Vermassen, Toon Deschepper en Eline Delasorte. Foto Ronny Neirinck

Felle debatten

Het is uitzonderlijk dat er vier beschuldigden op een en hetzelfde assisenproces verschijnen. Volgens voorzitter Bart Meganck duurt het proces zeker drie volle weken. Vrijdag wordt de akte van beschuldiging voorgelezen. Maandag 19 januari worden de vier beschuldigden verhoord. In de daaropvolgende dagen komen maar liefst 150 getuigen aan het woord.

Beschuldigden assisenproces Raw13 weigeren in beeld te komen


Het arrest valt pas op vrijdag 6 februari. Verwacht wordt dat fel wordt gedebatteerd over de rol van elk van de beschuldigden. Het viertal moet zich als dader en/mededader verantwoorden voor moord en dubbele moordpoging. Het is nu al zeker dat ze de schuld naar elkaar doorschoven. De feiten dateren van in de nacht van 15 op 16 juli 2011 in de uitgaansbuurt in Torhout. De slachtoffers vielen bij toeval.

Beschuldigden assisenproces Raw13 weigeren in beeld te komen

Jef Vermassen en Toon Deschepper. Foto Ronny Neirinck

Wraakactie

Jacky Labaere (42) uit Lichtervelde en Kevin Derveaux (24) uit Menen waren een week voordien betrokken bij een incident met andere stamgasten van café Apropoo. Die hadden het zo niet begrepen op het duo en zijn vriendjes van Raw13. De rappersbende was enkel maar op ambras uit. Derveaux zwoer dat hij met zijn bende zou terugkeren om wraak te nemen. Naast Labaere en Derveaux namen Kevin Goeman (28) uit Kortrijk en Robin Van Bossuyt (28) uit Oostende aan de wraakactie deel.

Dodelijke messteken

Vooraleer ze toesloegen snoven de vier een lijntje en rookten joints. Ze hadden messen en een koevoet bij. Jacky Labaere reed met zijn pick-uptruck eerst in op een groepje op de stoep en stapte vervolgens uit. Kevin Goeman nam het stuur over, reed weg en pikte later de anderen weer op.

Beschuldigden assisenproces Raw13 weigeren in beeld te komen

Marc Decraemer, die Kevin Goeman verdedigt, Thomas Gillis en Nina Eeckhaut, advocaten van Robin Van Bossuyt. Foto Ronny Neirinck

Kevin Derveaux zou de dodelijke messteken hebben toegediend aan Jeroen Balloey (21) uit Ichtegem. Christophe Decoene (46) uit Menen kreeg van Derveaux een flinke snede in de buikstreek. Jacky Labaere zou met messteken hebben uitgehaald naar dj Karim M’hedhebi (37) uit Torhout. Beiden raakten zwaargewond. Robin Van Bossuyt voerde het commando aan en hitste de anderen op.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier