Beschuldigde Shawn Vantroyen : “Ik ben op”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) heeft de volksjury zich teruggetrokken voor de beraadslaging.

In zijn laatste woorden herhaalde de beschuldigde dat hij de dood van Dirk Capelle (58) nooit gewild heeft. Het slachtoffer kwam op 3 juni 2011 door slagen en schoppen om het leven.

Tijdens de replieken wees de raadsman van de burgerlijke partijen erop dat de intentie tot doden niet op voorhand aanwezig moet geweest zijn. “Een intentie kan groeien terwijl men bezig is”, aldus meester Luc Arnou. “Het is ook zeer vreemd dat Vantroyen de leugendetector met zoveel tegenzin benaderde. Hij was eerst zelfs content met een onbeslist resultaat.”

Meester Arnou stak ook de draak met de tegenexpert die in allerijl werd aangesteld door de verdediging. “Hij heeft woensdag een dossier van 5.600 bladzijden gelezen, dat moet een superdokter zijn. Van zijn verslagje van vier bladzijden kan je de achterkant als kladpapier gebruiken.” Ook de openbaar aanklager trok hard van leer tegen het rapport van dokter Bolt. “Als ik zo’n verslag lees, moet ik zeggen dat het een kwakzalver is. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Als je door een Hollander nog niet gerold bent, is het een teken dat hij het vergeten is”, aldus procureur-generaal Yves Segaert-Vanden Bussche.

Er is nu eenmaal een verschil tussen slaan om te kwetsen en stampen om te doden

Voor het OM had Vantroyen wel duidelijk de intentie om het slachtoffer van het leven te beroven. “Er is nu eenmaal een verschil tussen slaan om te kwetsen en stampen om te doden. Men probeert u wijs te maken dat de dood van Dirk Capelle een accidentje was. Maar hij is teruggekeerd om hem met zijn voet te versmachten.”

De advocaat van Vantroyen wees de jury nogmaals op het tijdstip van overlijden, dat volgens de deskundigen minstens twintig minuten na afloop van de schoppartij was. “Zeker weten dat hij te veel heeft gestampt en geschopt, maar dat kan ook zijn om te immobiliseren. Hij is alleszins gestopt vóór het slachtoffer dood was.” De letsels waren op zich ook niet dodelijk. “Ja, hij heeft hem serieus toegetakeld. Nee, hij heeft hem niet helemaal tot moes geslagen.”

Ik wil gestraft worden voor wat ik gedaan heb, maar wel enkel voor wat ik gedaan heb

Volgens meester Johan Platteau doet het openbaar ministerie er alles aan om de beschuldigde zo zwaar mogelijk veroordeeld te krijgen. “Ze hebben hem nog rap vervolgd voor die eerdere vechtpartijen. Alles om hem aan de hoogste boom te kunnen hangen.” De verdediging kwam nog een laatste keer terug op de gunstige test met de leugendetector. “Ge zijt niet gebonden aan de leugendetector, maar het is wel een serieus argument.”

Tenslotte kreeg Shawn Vantroyen, die de debatten met het hoofd tussen de knieën aanhoorde, het laatste woord. “Ik heb dat nooit gewild. Ik schaam me kapot voor wat er gebeurd is. Ik kan niets doen tegenover de nabestaanden. Ik wil gestraft worden voor wat ik gedaan heb, maar wel enkel voor wat ik gedaan heb. Nu ben ik op.”

Om 13.05 uur heeft de jury zich teruggetrokken om te beraadslagen. Voor roofmoord riskeert Shawn Vantroyen levenslange opsluiting. Zonder bedoeling om te doden is 30 jaar de maximumstraf.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier