Beschuldigde op assisenproces Raw13 stapt in huwelijksbootje

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Jacky Labaere, met zijn 42 jaar de oudste beschuldigde op het assisenproces van Raw13, trouwt met zijn partner Fabienne Callewaert uit Lichtervelde. Dat is zowat de enige zekerheid, die de vrouw tijdens haar getuigenverhoor kwijt kon.

Voor de rest bleef Fabienne Callewaert (47), huisvrouw die aangewezen is op schuldbemiddeling, vaag met haar antwoorden op de vragen van voorzitter Bart Meganck over wat ze concreet wist over de nacht van de feiten en de daaropvolgende dag. De getuige begon met de mededeling dat Jacky Labaere en zij na een relatie van ruim drie jaar naar elkaar zijn toegegroeid en dat ze het nog altijd voor hem heeft.

De relatie wordt op 2 april bezegeld met hun huwelijk. Voorzitter Meganck fronste de wenkbrauwen: “Hoeveel had hij er in feite moeten neersteken vooraleer je Jacky Labaere zou verlaten?”

Veel vergeten

Jacky Labaere is volgens het onderzoek de man, die Karim M’Hedhebi, een van de twee slachtoffers die overleefden, zeker twee keer stak met een hakbijl. Fabienne Callewaert zei dat ze dat pas veel later vernam. Dat was ook het geval met haar zoon uit een vorige relatie, Kevin Goeman, de vierde beklaagde. “Ik weet niet beter dat Kevin die avond gewoon rondtoerde met de pick-up van Jacky. Jacky heeft nooit gezegd wat de anderen hebben gedaan.”

Voorzitter Meganck wond zich op. “Dat is niet ernstig.” Fabienne Callewaert: “Ik weet het echt niet wat Van Bossuyt en Derveaux die nacht hebben gedaan. Ik ben al veel vergeten. Het is ook zo lang geleden.”

Zeven doden!

Voorzitter: “U stelde zich geen vragen toen ze na de raid allen bij uw thuis kwamen en u zag dat Kevin Derveaux aan beide handen bloedde?” “Die vraag kwam niet bij mij op. Er heerste chaos. Op zeker ogenblik belde mijn broer dat er zeven doden waren gevallen. Iedereen was opgewonden. Jacky zei enkel dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moest nemen.” Voorzitter Meganck: “Ik ben uw steriele redeneringen beu. U neemt uw partner en uw zoon in bescherming. Leugens zijn u niet vreemd. In uw eerste verklaring zegt u dat Jacky niet naar Torhout ging en bij u in bed lag.” “Ik weet het niet zo goed meer,” haalde Fabienne Callewaert de schouders op. De getuige heeft voorts geen messen in de keuken zien liggen. Althans ze kan het zich niet meer herinneren. Evenmin weet ze of Kevin Goeman messen meenam naar Torhout. “Waarom Jacky en Kevin naar Torhout? Om met Johny De Troyer uit te praten waarom hij eerder op de avond een deuk in de auto van Kevin had gereden”, vervolgde Fabienne Callewaert.

Beschuldigde op assisenproces Raw13 stapt in huwelijksbootje


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Ze weet ook niet wie de messen de volgende dag liet verdwijnen. “Jacky vertelde pas vorig weekend in de gevangenis dat hij ze in het kanaal in Roeselare gooide.”

Naar La Roche

De dag na de dodelijk raid vertrokken Jacky Labaere, Fabienne Callewaert en haar drie dochters, alweer uit een vroegere relatie, op vakantie naar La-Roche-en-Ardenne. De vrouw bekende dat dat een foute beslissing was in het licht van de gebeurtenissen van die nacht.

De ex-vriendinnen van Jacky Labaere bevestigden het beeld dat zijn partner al geschetst had. De beschuldigde was meestal lief en attentvol, maar veranderde onder invloed van alcohol. “Het was echt een goeie vent als hij niet gedronken had”, aldus Iris Delaere. “Op het einde veranderde hij wel. Als Kevin Goeman en zijn vrienden toekwamen, wilde hij tonen dat hij de man was. Die gasten keken naar hem op.” Ook op zijn werk liet Labaere een veeleer goede indruk na. “Het was een fijne vakman die zonder probleem ook de vuile jobs opknapte. Ik had nooit gedacht dat hij zulke feiten kon plegen.”

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier