Beschuldigde Adriano Neves voor Hof van Assisen verkiest ‘niets te zeggen’

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Adriano Neves (23) heeft de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvraag.

De Angolees staat terecht voor de roofmoord op Pierre Cattrysse (77) op 10 december 2012 in Sint-Kruis Brugge. De beschuldigde durfde opvallend genoeg niets te zeggen in zijn laatste woord.

Meester Luc Arnou, raadsman van de burgerlijke partijen, verwees in zijn repliek naar de veroordeling die Adriano Neves eerder opliep voor een ongeval met vluchtmisdrijf. “Ook daar weigert hij zijn verantwoordelijkheid op te nemen. L’histoire se répète. We zijn ook hier in hetzelfde bedje ziek. De politierechter schreef op 31 mei 2012 dat Neves nooit zijn verantwoordelijkheid zal opnemen.”

De advocaat van de familie Cattrysse minimaliseerde de argumenten van de verdediging. “Sinds wanneer heeft een sterke kerel van 20 jaar een wapen nodig om een zwakke man van 77 jaar te bestelen? “. Tenslotte merkte meester Arnou op dat Neves niet noodzakelijk op voorhand de bedoeling moest hebben om het slachtoffer te doden. “Het volstaat dat hij weet dat die gevolgen er zijn en dat hij die gevolgen er desnoods bij neemt. Waarom is men niet gestopt? “

Als het toch zo accidenteel was, waarom heeft hij dan niet de hulpdiensten gebeld?

Openbaar aanklager Céline D’Havé trok nog harder van leer tegen het pleidooi van de verdediging. “Ik ben in shock dat ze met een zoveelste nieuwe versie van de waarheid durven afkomen.” Meester Platteau had opgemerkt dat er enkel tape op de mond van het slachtoffer was, en niet op de neus. “Die ene tape die door de zwaartekracht is verschoven, dat moet hen nu gaan redden. Dat maakt mij boos. Als het toch zo accidenteel was, waarom heeft hij dan niet de hulpdiensten gebeld? Waarom dan nog zakken over zijn hoofd?

De verdediging haalde tijdens de replieken uitgebreid het verslag van de wetsdokters aan. “Hij heeft op de reconstructie getoond hoe hij hem wilde immobiliseren. De zwaartekracht van de tape? Kijk in het dossier, ze hebben die tape nog moeten doorknippen! ” Tenslotte verwees meester Platteau naar een passage uit de getuigenis van onderzoeksrechter Paul Gevaert. “We zijn er altijd van uitgegaan dat hij het slachtoffer niet heeft willen doden. Ik vind dat niet uit, de journalisten hebben het ook gehoord en opgeschreven.”

Beschuldigde Adriano Neves kreeg zoals gebruikelijk het laatste woord. “Meneer de voorzitter, ik wenste heel veel te zeggen. Maar nu twijfel ik zelf. Ik zou niet willen dat het verkeerd overkomt bij de mensen. Daarom verkies ik niets te zeggen.”

Om 18.10 uur heeft de volksjury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de vier schuldvragen. Voor roofmoord riskeert Adriano Neves levenslange opsluiting. Als de jury het standpunt van de verdediging volgt, is 30 jaar de maximumstraf.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier