Beroepsvereniging garagehouders: “Deponeer geen autosleutels in de brievenbussen”

Redactie KW

Fegarbel, de beroepsvereniging voor garagehouders, waarschuwt hun leden in de streek. Zondagnacht werden namelijk twee wagens op een opvallende manier van voor de deur van garages gestolen.

Heel wat mensen hebben het wel al eens gedaan: hun autosleutels in de brievenbus van de garagist gedeponeerd. Zeker ‘s avonds en op zondag is het een vaak voorkomend gegeven. Klanten willen hun wagen laten herstellen of onderhouden, maar zetten de auto buiten de openingsuren van de garage af. Omdat de garagist uiteraard de autosleutels nodig heeft, worden die in de brievenbus van de garage gegooid.

Eén klik op de sleutel leerde hen dat die op een wagen op de parking paste

Maar die sleutels blijken nu een nieuw doelwit voor autodieven. Een bende sloeg zondagnacht drie keer toe in de ruime regio. Een garagehouder in Oostende werd het slachtoffer en ook bij de Hyundai garage Devisch langs de Oostendesteenweg in Eernegem gingen de dieven aan de haal met een auto. Ze braken er de brievenbus open en konden zo de sleutel buit maken. Eén klik op de sleutel leerde hen dat die op een wagen op de parking paste. De garagehouder heeft nochtans een speciale brievenbus die automatisch afsluit voor de autosleutels. De klant wist dat helaas niet en stak de sleutel dan maar in de gewone brievenbus. De zaakvoerder zit verveeld met de kwestie, maar wenste niet te reageren.

Bij garage Deprez-Claus langs de Gistelsteenweg in Varsenare (Jabbeke) gingen ze diezelfde nacht aan de haal met een bestelwagen. De dieven staken hun smartphone door de gleuf van de brievenbus en namen een foto. Daarop konden ze de autosleutel zien. Met een onbekend voorwerp gingen ze aan het hengelen en haalden zo de sleutel boven. De dieven werden wel door de bewakingscamera’s geregistreerd. “We we wachten nu gewoon het verdere onderzoek af”, zegt zaakvoerder Emmanuel Deprez. “Ik ben nu wel van plan om het anders aan te pakken en de klanten te vragen om hun wagens tijdens de openingsuren binnen te brengen.”

Een goed plan volgens Fegarbel, de beroepsvereniging voor garagehouders. Zij zullen hun leden waarschuwen voor de nieuwe werkwijze. “We waren nog niet op de hoogte van die plaag, maar we zullen onze leden zeker verwittigen”, zegt Kristin Eetezonne. “Het is echter iets dat wij al lang benadrukken. Het is gevaarlijk om autosleutels in een brievenbus te droppen. En dat is nu helaas nog maar eens bewezen. We begrijpen de klanten en de garagehouders natuurlijk ook wel: als mensen buiten de openingsuren komen lijkt het een goeie oplossing. Maar het houdt voor voor beide partijen wel een risico in.”

De politie onderzoekt de zaak en stuurde het labo ter plaatse waar nog sporenonderzoek mogelijk was. Alle gestolen voertuigen werden ook geseind.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier