Bernard Depoortere veroordeeld tot 29 jaar opsluiting

Bernard Depoortere krijgt 29 jaar celstraf. © Kurt
Redactie KW

Het hof van assisen heeft Bernard Depoortere (57) tot 29 jaar opsluiting veroordeeld voor de moord op Chris Goemaere (41). De beschuldigde bracht zijn neef op 12 april 2013 in Kuurne met een mes om het leven. De openbaar aanklager had levenslange opsluiting gevorderd.

Bernard Depoortere kampt al ruim 30 jaar met een alcoholprobleem en werd hiervoor 19 keer opgenomen. In de psychiatrie kwam hij enkele jaren voor de feiten weer in contact met zijn neef Chris Goemaere. Ze werden drinkebroers en trokken steeds vaker samen op. Volgens Depoortere waren er zelfs plannen om te gaan samenwonen.

In de nacht van 11 op 12 april 2013 ging het in dronken toestand echter volledig mis. De beschuldigde deelde meerdere messteken uit en sneed het slachtoffer de keel door. Daarna graaide Depoortere ook nog de gsm van zijn neef mee. Nauwelijks een half uur later haalde hij al geld af met de bankkaart van Goemaere. In totaal ging het om een bedrag van amper 127,65 euro. Het levenloze lichaam van Chris Goemaere werd pas op 18 april aangetroffen in zijn studio in Kuurne.

Depoortere moest zich verantwoorden voor roofmoord, maar daar was volgens de jury geen sprake van. De volksjury oordeelde donderdagavond dat het oorzakelijk verband tussen de diefstallen en de moord niet vaststond. In de motivatie werd opgemerkt dat Chris Goemaere een totaal onschuldig slachtoffer was. “Dat is steeds een ernstige misdaad die de maatschappij schokt.” Daarnaast verwezen het hof en de jury naar de vastberadenheid van Depoortere tijdens het toebrengen van de talrijke verwondingen. Ook zijn parasitaire levenswijze werd de beschuldigde aangerekend.

Bernard Depoortere liep al elf correctionele veroordelingen op. “De zware veroordelingen voor geweld en vermogensmisdrijven wijzen op een totaal gebrek aan respect voor andermans eigendom en fysische integriteit.” Het hof en de jury hielden wel rekening met het feit dat de beschuldigde tijdens de zitting meermaals zijn spijt toonde. “Die herhaalde uitdrukking van spijt wordt als een verzachtende omstandigheid beschouwd.”

Voorzitter Boudewijn Desmet.
Voorzitter Boudewijn Desmet.© BELGA

Ten slotte sprak voorzitter Boudewijn Desmet de beschuldigde nog kort toe. “Het hof heeft u voor uw zware misdaad een langdurige bestraffing opgelegd. U hebt op een gruwelijke wijze uw neef gedood. Gebruik uw verblijf in de gevangenis om u te bezinnen over hetgeen u misdaan hebt en neem vrede met de u opgelegde bestraffing.”

De broers van het slachtoffer reageerden enigszins teleurgesteld op de strafmaat. “Het is spijtig dat met zijn voorgeschiedenis niet meer rekening is gehouden. Wij hadden principieel toch zeker op 30 jaar gehoopt”, aldus Alain Goemaere.

Meesters Kelly Decaluwé en Joseph Allijns kunnen leven met de strafmaat.
Meesters Kelly Decaluwé en Joseph Allijns kunnen leven met de strafmaat.© BELGA

“Dit is een terechte straf die perspectieven opent”, vindt meester Joseph Allijns, advocaat van Depoortere. “Het is ook een duidelijk signaal dat ze hem nog een kans willen geven.” Tijdens het proces heeft de verdediging de feiten zelf niet geminimaliseerd. “Onze cliënt had geen verwachtingen. Hij is blij dat hij nu zijn straf kent en aan zijn toekomst kan beginnen werken”, aldus meester Kelly Decaluwé.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier