Bernard Depoortere is schuldig aan de moord op zijn neef Chris Goemaere

© BELGA
Redactie KW

Volgens is er van roofmoord geen sprake.

Bernard Depoortere kampt al ruim 30 jaar met een alcoholprobleem en werd hiervoor maar liefst 19 keer opgenomen. In de psychiatrie kwam hij enkele jaren voor de feiten terug in contact met zijn neef Chris Goemaere. Ze werden drinkebroers en trokken steeds vaker samen op. Volgens Depoortere waren er zelfs plannen om te gaan samenwonen.

In de nacht van 11 op 12 april 2013 ging het in dronken toestand echter volledig mis. De beschuldigde deelde meerdere messteken uit en sneed het slachtoffer de keel over. Daarna graaide Depoortere ook nog de gsm van zijn neef mee. Nauwelijks een half uur later haalde hij al geld af met de bankkaart van Goemaere. In totaal ging het om een bedrag van amper 127,65 euro. Het levenloze lichaam van Chris Goemaere werd pas op 18 april aangetroffen in zijn studio in Kuurne.

Over de diefstal van de gsm en de bankkaart bestond volgens de jury geen discussie. Zo werd de gsm aangetroffen in de studio van de beschuldigde en bekende hij de diefstal ook gewoon. De diefstal van de bankkaart ontkende hij wel met klem. “De kaart en de pincode werden in zijn portefeuille teruggevonden. Drie verschillende versies komen zijn geloofwaardigheid ook niet ten goede”, klonk het in de motivatie. Bovendien had Depoortere al eens de bankkaart van een ex-vriendin gestolen.

Redelijke twijfel dat hij de doodslag pleegde om de bankkaart of de gsm te stelen

Bernard Depoortere moest zich verantwoorden voor roofmoord, maar daar was volgens de jury geen sprake van. “Er is redelijke twijfel dat hij de doodslag pleegde om de bankkaart of de gsm te stelen of om de straffeloosheid van die diefstal te verzekeren.” Op dat punt volgden de gezworenen de stelling van de verdediging.

Over de intentie tot doden bestond dan weer geen twijfel. Tijdens het onderzoek gaf Depoortere het zelf toe. “De intentie blijkt ook uit de vele verwondingen die hij toebracht en de plaats waar hij ze toebracht. Een halsader werd volledig doorgesneden.” In de motivatie werd ook verwezen naar de diepte van de verwondingen en het gekozen wapen. Tegelijk is de jury ook van oordeel dat de feiten gepleegd werden met voorbedachten rade. De beschuldigde had tijdens de steekpartij immers genoeg kansen om te stoppen.

Opvallend genoeg richtte de advocaat van de verdediging nog kort het woord tot de jury. “Jullie hebben recht gesproken en wij buigen nederig en respectvol het hoofd voor het verdict.” Meester Joseph Allijns had in zijn pleidooi gevraagd om zijn cliënt enkel schuldig te verklaren aan diefstal en doodslag.

Vrijdagochtend om 9.30 uur starten de debatten over de strafmaat. Voor moord riskeert Bernard Depoortere levenslange opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier