Bendelid (19) voor rechter na geweld op skatepark de Velodroom in Oostende

21/11/16 om 19:21 - Bijgewerkt om 19:19

Een lid van een Oostendse jongerenbende die een 17-jarige jongen zwaar toetakelde in het skatepark De Velodroom, riskeert twee jaar celstraf.

Bendelid (19) voor rechter na geweld op skatepark de Velodroom in Oostende

Op 2 augustus vorig jaar kreeg Shelbey Devos uit Ichtegem het zwaar aan de stok met een Oostendse jongerenbende in het skatepark de Velodroom. Een lid van de bende had hem om een sigaret gevraagd. Omdat hij die weigerde kreeg Shelbey een kniestoot in het gezicht. De jonge skater tuimelde van de betonnen trappen en bleef bewusteloos liggen. De leider van de bende, een jongen van 16, vond dit duidelijk nog niet genoeg en gaf het weerloze slachtoffer nog enkele rake trappen. Op basis van getuigenissen en camerabeelden konden de daders worden opgespoord.

De enige meerderjarige van de bende, Ramzan K. (19), verscheen maandag voor de Brugse strafrechtbank waar de procureur minstens twee jaar cel voor hem vorderde. "Dat er op het moment van de feiten heel wat volk aanwezig was in het skatepark deerde deze jonge daders duidelijk niet", stelde de procureur. "Omstaanders die het slachtoffer wilden helpen, werden door de beklaagde zelfs op afstand gehouden. Schuldbesef heeft hij totaal niet."

Nog altijd schrik voor de daders

Shelbey Devos hield aan het geweld een kaakbeenbreuk en een hersenbloeding over. "Mijn cliënt heeft nog steeds een probleem aan de ogen", stelde zijn advocaat Geert Lambert. "Hij is niet aanwezig omdat hij schrik heeft voor de daders."

Ramzan K. moest zich ook nog verantwoorden voor een gewelddadige diefstal een drietal dagen voor het incident in de Velodroom. "De jongerenbende overviel toen een man die op weg was naar zijn werk. Hij werd tegen de grond geslagen, beroofd en hulpeloos achtergelaten. Deze bende is werkelijk gespecialiseerd in het plegen van gewelddadige diefstallen. Spijtig genoeg is ze volgens onze informatie nog altijd actief", aldus nog de procureur. Enkele van de minderjarige bendeleden zijn intussen in de gesloten jeugdinstelling in Everberg geplaatst. Ramzan K. kwam maandag niet opdagen voor zijn proces. Tijdens zijn verhoor door de politie ontkende hij alvast elke betrokkenheid. Het vonnis volgt op 26 december.

(AFr - Foto skatespots.be)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!