Bendeleden Zehbi’s geïdentificeerd: stadsbestuur neemt extra maatregelen

© TLG
Redactie KW

Het stadsbestuur van Brugge zal extra maatregelen nemen nadat een meisjesbende de voorbije weken paniek zaaide in en rond de stationsbuurt.

Deze middag had de directie van het KTA – de school waar de bendeleidster eind september aan de deur werd gezet – overleg met politie en stad. “Daaruit is geconcludeerd dat we samen met de preventiedienst alle directies van de Brugse scholen zullen aanspreken om het groeiend aantal gevallen van agressie in kaart te brengen“, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Ondertussen zijn de medeverdachten van de bende geïdentificeerd. “Verdere arrestaties zijn er niet. Er zal nu bekeken worden welke rol de andere meisjes speelden bij de feiten”, bevestigt het Brugs parket.

Concreet zijn er afspraken gemaakt om op korte termijn rond de tafel te zitten. Het stadsbestuur wil nagaan of het fenomeen van jongerenbendes enkel in de stationsomgeving en omliggende scholen een probleem vormt of dat ook andere scholen in het centrum en de rand te maken hebben met stijgende agressie onder de leerlingen. “Onze preventiedienst zal alle directies samenroepen om daarover in discussie te gaan. Op die manier kunnen we bendes en de bijhorende problemen beter in kaart brengen”, zegt burgemeester Renaat Landuyt.

Stijgende agressie

De aanpak komt er alvast niet zomaar. Bij de politie zouden ze een stijgend aantal klachten van agressie zien onder jongeren in vergelijking met voorgaande jaren. Ook het aantal spijbelaars die in kaart kunnen gebracht worden zit in de lift. Daarom wil het stadsbestuur dus extra actie ondernemen. Daarenboven hoopt burgemeester Landuyt dat – nu de bendeleidster is opgepakt – andere slachtoffers die nog niet naar buiten durfden komen met hun verhaal, wél die stap durven zeggen. Op die manier hoopt de politie de volledige situatie van ‘de Zehbi’s’ in kaart te kunnen brengen. Bij het KTA wensen ze voorlopig niet verder te reageren op het overleg. “Het was een constructief gesprek. Daar houden we het bij”, zegt pedagogisch directeur Petra De Schepper.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier