Bende smokkelde 194 kilogram hasj van Spanje naar Groot-Brittannië

Redactie KW

Veertien beklaagden hebben zich maandag voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in een drugstrafiek.

Tegen kopstuk Gerrit T. werd zeven jaar effectief gevorderd. In maart 2014 werd een transport van 194 kilogram hasj onderschept.

De drugs werden in Gistel in een vrachtwagen aangetroffen. Het transport was vanuit Spanje onderweg naar Groot-Brittannië. Garagehouder Gerrit T. werd aangehouden en in zijn garage werd materiaal aangetroffen om een cannabisplantage op te starten. Een undercoveroperatie bracht hem ook nog in verband met een geplande smokkel van 20 kilogram cocaïne. Bij andere beklaagden werden Michelinkaarten aangetroffen waarop potentiële smokkelroutes in fluo waren aangeduid.

De drugs zouden vanuit Marokko met sportvliegtuigjes Spanje binnengeraakt zijn. De Marokkaanse spilfiguur in de zaak zit momenteel in de cel in Marokko. Ahariz R. riskeert een gevangenisstraf van zes jaar. Voor de andere beklaagden werden celstraffen tot vijf jaar gevorderd.

Gerrit T. betwist dat hij het kopstuk van de bende is. Zijn advocaat Reinhard Van Hecke vroeg de vrijspraak en haalde een aantal procedurele argumenten aan. De Gistelnaar moest zich ook verantwoorden voor witwaspraktijken. Voor die feiten gedraagt de verdediging zich naar de wijsheid van de rechtbank. Gerrit T. zat naar aanleiding van de feiten ruim een jaar in voorhechtenis.

De rechter doet uitspraak op 9 maart.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier