Belgische verbindingsambtenaar houdt radicalisering in grensstreek in de gaten

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne is tevreden met de verbindingsambtenaar: "Info uit bepaalde milieus is en blijft noodzakelijk." © BELGA
Redactie KW

Sinds 15 september is de grensoverschrijdende samenwerking tussen Frankrijk en België versterkt dankzij de detachering van een verbindingsambtenaar van de Belgische politie. Dat meldt de federale politie woensdag. Hij gaat op initiatief de politiezone Vlas aan de slag bij de prefectuur van de regio Hauts-de-France in het kader van de preventie en bestrijding van radicalisering.

Het initiatief kwam van de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede). Zij stellen de verbindingsambtenaar ter beschikking van de betrokken overheden. Bedoeling is dat de politiediensten een beter beeld krijgen van de manier waarop het fenomeen radicalisering aan beide kanten van de grens in de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik en omgeving tot uiting komt.

In een context waarin gewelddadige radicalisering een grote bedreiging voor de openbare veiligheid aan weerszijden van de grens vormt, zal deze verbindingsambtenaar de vergaring en uitwisseling van informatie in verband met dit fenomeen tussen de Belgische geïntegreerde politie en de bevoegde Franse diensten vergemakkelijken, luidt het.

Veel ervaring

De Belgische en Franse politiediensten in de grensstreek hebben de voorbije jaren veel ervaring opgedaan in de samenwerking op het vlak van de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit. Die werden verder versterkt met de ratificering van het nieuwe Akkoord van Doornik dat onder meer gemengde patrouilles langs beide zijden van de landsgrens toelaat.

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), burgemeester van Kortrijk, is tevreden. “Er is absoluut samenwerking nodig. Enerzijds kennen we hier het fenomeen van grenscriminaliteit. We hebben wel een cameraschild maar het blijft noodzakelijk om info te krijgen over bepaalde fenomenen in het milieu. Als er een opstoot is van bepaalde feiten in Noord-Frankrijk, dan is dat ook interessant voor ons.”

“Anderzijds zal er ook gewerkt worden rond radicalisering. Er is vaak een link tussen Frankrijk en België in bepaalde dossiers dus een goede informatie-uitwisseling is cruciaal. Deze verbindingsambtenaar is toch een stevige versterking voor het uitwisselen van kennis, ervaring en informatie. Ook als voorzitter van de Eurometropool ben ik tevreden met deze stap want het thema veiligheid wordt steeds belangrijker binnen de organisatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier