Belgische staat moet dwangsommen betalen wegens opsluiten van Franstalige in Brugge

Redactie KW

De Brusselse kortgedingrechter heeft de Belgische staat vrijdag verboden om een Franstalige gedetineerde vast te houden in de gevangenis van Brugge wegens schending van de wet op het gebruik van talen. De beslissing zou belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de gevangenisadministratie en andere gedetineerden, want verschillende Franstalige vermoedelijke terroristen zitten momenteel vast in Brugge. Het Gevangeniswezen heeft het vonnis nog niet ontvangen en kan nog niet reageren.

Mohammed El Jabbari, een Luikse boef die gekend is omdat hij in mei 2011 uit de gevangenis van Lantin ontsnapte en die nog straffen moet uitzitten die in 2030 verstrijken, verkreeg van de kortgedingrechter een voor hem gunstige beslissing. Hij zit in Brugge vast onder een speciaal individueel veiligheidsregime. De kortgedingrechter zegt nu dat tijdens de procedures wat betreft zijn opsluiting en zijn gevangenisregime de procedure op het gebruik van talen niet gerespecteerd is door de gevangenisautoriteit.

De Belgische staat is veroordeeld tot de betaling van dwangsommen van 300 euro per dag en met een maximum van 6.000 euro, als El Jabbari nog langer in Brugge vastgehouden wordt. De man vroeg ook om naar de gevangenis van Lantin te worden overgebracht, maar op die vraag werd niet ingegaan.

“Gevolgen zijn enorm”

Volgens meester Marc Nève, een van de advocaten van El Jabbari, zou de beslissing belangrijke gevolgen kunnen hebben. “De gevolgen voor de gevangenisadministratie zijn enorm. Het maakt het niet meer mogelijk om in Brugge nog Franstalige gedetineerden vast te houden. En het is net de enige gevangenis met een hoge veiligheidssectie waar enkele vermoedelijke terroristen, zoals bijvoorbeeld Mehdi Nemmouche (dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel in 2014, nvdr), verblijven”, aldus de advocaat.

Het Gevangeniswezen wenste vrijdagavond nog niet te reageren. “We hebben het vonnis nog niet ontvangen”, zegt Laurent Sempot van het Gevangeniswezen. “Van zodra dat het geval is, zullen we het analyseren met onze juristen en daarna eventueel reageren.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier