Beklaagde vindt dat rechten geschonden zijn door Amerikaanse vlag aan de muur

© BELGA
Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft woensdag vier jaar effectieve celstraf en een geldboete van 132.000 euro gevorderd voor vijf Irakezen die in de Brugse rechtbank terechtstaan voor mensensmokkel.

De vijf werden in de nacht van 13 op 14 januari opgepakt op de snelwegparking in Jabbeke. De politie hield de parking al een tijdje in de gaten en telde liefst 61 illegalen die klaarstonden om in vrachtwagens gestopt te worden. De politie greep in op het moment dat al 22 illegalen in een koelwagen zaten. “De vijf beklaagden namen duidelijk het voortouw in de groep”, stelde de procureur. De vijf mannen beweren dat ze zélf het slachtoffer waren van smokkelaars en vroegen dan ook de vrijspraak.

Opmerkelijk: een van de beklaagden beweert dat zijn rechten van verdediging geschonden werden omdat er tijdens zijn verhoor bij de onderzoeksrechter een Amerikaanse vlag aan de muur hing. “Mijn cliënt kreeg hierdoor het gevoel dat hij niet neutraal berecht werd”, aldus advocaat Jean Marie de Meester. De advocaat trok met de kwestie al tot in het Hof van Cassatie, maar overal ving hij bot. “Het gaat om een herdenkingsobject dat eruit ziet als de Amerikaanse vlag, maar waarbij de strepen gevormd worden door de namen van de slachtoffers van de terroristische aanslag op 11 september 2001 in New York”, aldus onderzoeksrechter Koen Wittouck. “We zijn niet van plan om dit te verwijderen.”

De rechter doet uitsprak op 22 juni.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier