Beklaagde sprong met beide voeten op het hoofd van een ander slachtoffer

30/11/16 om 21:26 - Bijgewerkt om 21:25

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) zijn de getuigenverhoren afgerond. Woensdagmiddag kwamen de eerdere veroordelingen van de beschuldigde aan bod, maar alle betrokkenen stuurden hun kat.

Beklaagde sprong met beide voeten op het hoofd van een ander slachtoffer

© BELGA

Frédérique Dupuich van de politie van Duinkerke kon wel duiding geven bij de zware geweldplegingen.

Bij een vechtpartij in maart 2011 vielen drie gewonden. "Twee jongeren hadden lichte verwondingen, maar de derde lag verschillende dagen in het ziekenhuis door een schedelbreuk. De wetsdokter stelde op zijn schedel het spoor van een schoenzool vast", getuigde brigadier Dupuich. Het onderzoek wees uit dat de schoenafdruk afkomstig was van Victor Deveycx. "Een vriend van hem had blijkbaar een onenigheid met een jongen. Toen die vriend met zijn baseballbat achter twee vluchtende jongens aanliep, ging Deveycx naar het eerste slachtoffer. Deveycx gaf toe dat hij met beide voeten op het hoofd van het slachtoffer was gesprongen. Daarna heeft hij ook nog vuistslagen en schoppen gegeven."

Procureur-generaal Serge Malefason merkte op dat het slachtoffer op dat moment al knockout was door een slag van de andere dader. Bovendien stopte Deveycx pas met slaan toen zijn vrienden hem van het slachtoffer trokken. Uiteindelijk werd Deveycx in dat dossier veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan twee jaar effectief.

De verdediging polste naar de uiteindelijke kwalificatie van die vechtpartij. "Hij is veroordeeld voor geweldpleging in groep en met wapens, niet voor poging tot doodslag", legde de politieman uit. In eerste instantie had de beschuldigde die feiten geminimaliseerd. "Maar in zijn tweede verhoor heeft hij zijn verantwoordelijkheid opgenomen en getoond dat hij spijt had. Na de huiszoeking heeft hij zich ook spontaan aangeboden op het politiebureau."

In principe moesten ook de aanstoker en het slachtoffer van die feiten een getuigenis afleggen. De verklaring van aanstoker Gaetan Dufour werd wel voorgelezen. "Eigenlijk hebben we samen heel wat misdrijven gepleegd. Voor die vechtpartij zijn we samen in de gevangenis van Duinkerke beland. Victor zat langer opgesloten, omdat hij op het hoofd van één van die personen had gesprongen." Dufour blijft ook na de feiten in Oostende zijn kameraad steunen. "Ik ben hem al twee keer gaan bezoeken in de gevangenis. We hebben met de vrienden ook geld ingezameld en opgestuurd. Ik denk dat hij door de alcohol hervallen is."

Ook enkele vrienden en kennissen van Deveycx kwamen niet opdagen op het proces. "Victor is een rustig persoon en praat niet veel over zijn gevoelens", verklaarde Elodie Vertraet wel aan de politie. "Ik was geschokt door de feiten, want ik heb hem nooit agressief gezien. Victor is een grappige en discrete jongen."

Donderdagochtend starten de pleidooien. De uitspraak over de schuldvraag wordt donderdagavond verwacht. Voor doodslag riskeert Deveycx 30 jaar opsluiting, maar zijn advocaten zullen pleiten dat hij niet de intentie had om Maxence Thooris van het leven te beroven.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!