Beklaagde Rasoul Ebadi over Godelieve Degryse : “Ik wist niet dat ze verliefd was geworden”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Rasoul Ebadi (35) is de beschuldigde verhoord door de voorzitter. De Iraniër verklaarde met klem dat hij niets te maken heeft met de dood van zijn 82-jarige partner Godelieve Degryse (82).

Rasoul Ebadi groeide op in een welgesteld gezin in Iran. “Ik heb in mijn jeugd geleefd als een vis in het water”, vertelde de beschuldigde in vrij goed Nederlands. Als aanhanger van het zoroastrisme heeft Ebadi zich ook op filosofisch en literair vlak goed ontwikkeld. “Van Zarathoestra moeten we van alles iets weten. Ik hou nog altijd dagboeken bij met mijn filosofische gedachten.”

Via Turkije, Griekenland en Italië kwam de beschuldigde in 2002 in België terecht. Ebadi beweert dat het in Iran voor hem te gevaarlijk was geworden. “Mijn vader is in 1984 vermoord door het regime. Ik wist dat ik met vuur speelde toen ik dat begon uit te zoeken.” Bij zijn asielaanvraag vertelde de Iraniër echter dat hij homoseksueel was. Toen dat een leugen bleek werd zijn statuut als vluchteling ingetrokken.

In Roeselare werd Rasoul Ebadi vooral opgevangen door Willy Deswarte, die later ook zijn adoptievader werd. Zo kwam hij ook in contact met Godelieve Degryse. “Ik wist niet dat ze verliefd was geworden, en ik geloofde dat ook niet. Ze had 30 jaar niet geslapen met een man. Als een meisje zoiets vraagt, wat moet een man dan doen?” Volgens de beschuldigde nam het slachtoffer altijd zelf initatief. “Ze vroeg enorm veel aandacht, of anders begon ze te zagen.”

Op 21 mei 2012 kwam het slachtoffer haar vriend helpen met de strijk. “Ze wilde niet dat ik in de slaapkamer rookte en daarom ben ik op het wc gaan zitten. Ik zat te filosoferen toen ik haar plots mijn naam hoorde roepen.” Rasoul Ebadi legde uit hoe hij Godelieve Degryse onderaan de trap vond. “Ze praatte nog, maar ik was in paniek. Ik wilde de ambulance bellen, maar nam eerst de afstandsbediening van de televisie vast.”

“Meneer de voorzitter, ik ben proper van mijn hoofd tot aan mijn voeten”

De val van de trap zelf heeft de beschuldigde dus niet gezien of gehoord. “Meneer de voorzitter, ik ben proper van mijn hoofd tot aan mijn voeten. Ik heb daar niets mee te maken. We hebben geen discussie gehad, we hebben geen woorden gehad, ik heb haar met geen vinger aangeraakt.” Ebadi reageerde bits toen de voorzitter hem confronteerde met de bevindingen van de wetsdokter, die wurgsporen vaststelde. “Het parket heeft op 22 mei leugens van de buren verzameld. De wetsdokter heeft dan een rapport gemaakt om mij te kunnen attaqueren. En het is hen nog gelukt ook.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier