Beklaagde gaat vrijuit voor drugsdelict na verwisseling bloedstaal

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

S.C. (35) ontsnapte zo aan een fikse boete en een rijverbod door een materiële vergissing.

S.C. (35) liep na het festival We Can Dance in Zeebrugge tegen de lamp. Bij een politiecontrole bleek dat hij onder invloed van drugs reed. De speekseltest tekende positief, dus werd een bloedstaal afgenomen om dat verder te controleren. Maar daar ging het mis. Want de bloedstalen werden verwisseld. “Het nummer op het proces-verbaal komt niet overeen met dat op het bloedstaal“, merkte zijn advocaat Thomas Bailleul gewiekst op. “Daardoor is het niet zeker dat het positieve bloedstaal dat van mijn cliënt is.”

Een redenering waar de Brugse politierechter aanvankelijk heel weinig begrip voor kon opbrengen. Die veroordeelde S. C. uit Londerzeel dan ook tot een boete van 1.200 euro en een rijverbod van drie maanden. Bovendien moest hij ook slagen voor medische, psychologische, praktische en theoretische proeven als hij zijn rijbewijs nog terug wou zien. De rechter was streng omdat de dertiger al voor de tweede keer in drie jaar tijd met drugs in het verkeer betrapt werd.

Maar S.C. en zijn advocaat legden zich niet bij dat vonnis neer. “Nogal logisch”, reageert meester Bailleul, die niet aan zijn eerste straffe pleidooi toe was. “Er is inderdaad een speekseltest van die man afgenomen. Maar het is niet naar dat staal dat verwezen wordt. Dat bloedstaal kon van eender wie zijn. De politie noteerde een nummer op hun proces-verbaal. Maar dat is dus niet hetzelfde als dat op het bloedstaal zelf. Er is dan ook geen bloedstaal van mijn cliënt voorhanden. Dan is het onmogelijk om hem op basis van die speekseltest te veroordelen.”

En daar had de rechter in beroep wel oren naar. Die besliste om de dertiger over de hele lijn vrij te spreken. “Gelet op de omwisseling van de stickers op de bloedvenules is er geen zekerheid over de overeenstemming van het bloedstaal van beklaagde”, staat er in het vonnis te lezen. De kosten, die door het afnemen van een bloedstaal oplopen tot meer dan 1.120 euro, komen dan ook ten laste van de staat.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier