Beklaagde brengt zelf verboden wapens mee naar de rechtbank en krijgt opschorting

Redactie KW

Jacques C. (72) uit Heuvelland is sedert zijn tienenjaren verzamelaar van allerlei militaire prullaria en probeerde in eerste instantie om met de opbrengst zijn gezin ietwat meer inkomen te bezorgen.

Het werd een serieuze selectie met onder meer twee mitrailleurs: een Spaanse La Coruna, die in de burgeroorlog gebruikt werd, en een Britse Lanchester. Bij de wapens die niet volgens de letter van de wet onklaar gemaakt werden, zat onder meer een Russische Mosin-Nagant uit 1944. De verzameling omvatte voorts een Mauserkarabijn uit 1893 en meerdere wapens van het type Lee Enfield, al bleken twee daarvan totaal verroest. De politie nam voorts twee jachtgeweren met dubbele loop in beslag, die Jacques vroeger nog gebruikte bij het kleiduivenschieten. DOVO kwam ter plaatse en legde beslag op mortiergranaten, handgranaten en meer dan 400 ontstekers van projectielen.

Geen gevaar

Allemaal niet zo gevaarlijk, zo werd er beweerd maar toch maar beter niet verzamelen werd eraan toegevoegd want er kunnen actieve stoffen achterblijven die kunnen ontploffen. Na verloop van tijd had Jacques C. zoveel wapens in bezit dat hij er zelfs een klein museum mee opstartte en het overtollige aan de man probeerde te brengen. “Open en bloot en zonder de minste kwade bedoelingen, en helemaal onwetend over wat legaal was en niet want in de Westhoek is het schering en inslag om allerlei tuig op te rapen en te verzamelen”, aldus meester Jan Leys die de opschorting pleit. De beklaagde had zelfs een paar van die ploftuigen mee naar de rechtbank om de rechter aan te tonen dat er helemaal geen gevaar was. Jacques vindt het wel spijtig dat het openbaar ministerie een deel van het oorlogsmateriaal verbeurd wil zien. De beklaagde kreeg opschorting van straf maar zag wel een deel van zijn verzameling verbeurd verklaard.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier