Bekende antiquair uit Snellegem heeft twee gestolen luxewagens nog altijd niet terug

Redactie KW

Twee Duitsers moesten zich vanmorgen in de Brugse rechtbank verantwoorden voor een inbraak in het kasteel van antiquair Paul De Grande (67) – bekend van het tv-programma Stukken van Mensen – in Snellegem. Daarbij gingen ze er met twee peperdure wagens vandoor. Die heeft De Grande ondertussen nog steeds niet terug.

De diefstal gebeurde in augustus 2012. De topantiquair was toen op reis. De dieven gooiden een raampje van het impressionante kasteel in en drongen binnen. Daar stalen ze de sleutels van de twee luxewagens: een Bentley Azur en een BMW 7. Samen goed voor een prijskaartje van meer dan 200.000 euro.

Dankzij het trackingsysteem in een van de auto’s kon snel achterhaald worden dat die zich in Oekraïne bevond. Niet veel later werden ook twee Duitsers opgepakt. Volgens de speurders stalen zij de wagens en reden ze ermee naar Kiev. Daar kwamen ze een dag na de inbraak al met de wagens toe. Vermoedelijk om ze door te verkopen. Viktor A. en Jakob H. konden in hun thuisland geklist worden. Na enkele maanden voorhechtenis werden ze opnieuw vrijgelaten.

“De douane liet me telkens door”

Deze morgen zakte enkel Jakob H. naar de Brugse rechtbank af. Hij ontkent dat hij de auto’s stal. “Ik werd opgebeld met de vraag om een auto te vervoeren”, vertelt hij. “Iemand kwam me in Berlijn oppikken en bracht me naar een parking in Bayern. Van daar uit moest ik naar Kiev rijden. Ik vond het wel verdacht, maar de papieren van die wagen waren in orde. En ook de douane liet me telkens door.”

De advocaat van De Grande kwam zich burgerlijke partij stellen in de rechtbank. Hij vroeg een stevige schadevergoeding. “De nieuwprijs van die Bentley is 135.000 euro en die zouden we graag terug krijgen. Voor die BMW vragen we een voorlopige vergoeding van één euro. Die was namelijk verzekerd dus de verzekering zal daar ook wel voor een stuk in tussenkomen.” Vonnis op 8 december.

(TLG – Foto Vier)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier