Bejaarde vrouwen bestolen in Varsenare

Redactie KW

Twee sluwe dievegges stalen donderdagmiddag geld en juwelen van twee bejaarde bewoonsters in een serviceflat in Varsenare. Ze gingen onder andere met de nieuwjaarscenten van de kleinkinderen aan de haal.

Liliane Bocher (82) had het geld mooi aan de kant gehouden. Twee van haar kleinkinderen moesten hun “nieuwjaar” nog komen halen. Maar nog voor ze hen hun enveloppe met 50 euro kon geven, werd die door twee dievegges gestolen. Ze is kwaad en emotioneel tegelijkertijd. Kwaad omdat ze op een sluwe manier bestolen werd. Emotioneel omdat de dievegges het geld voor haar kleinkinderen stalen.

“Nooit horen binnenkomen”

De twee daders – volgens de slachtoffers zigeunertypes – sloegen toe in een gebouw met serviceflats in de De Manlaan in Varsenare. Ze geraakten door de gemeenschappelijke deur en gingen eerst bij Mariette Tousseyn (88) binnen. Zij laat haar deur wel vaker open staan en maakte het de dievegges zo niet bepaald moeilijk.

“Donderdagmiddag was ik aan het telefoneren. Met mijn rug naar de leefruimte”, zegt ze. “Ik heb hen zelfs nooit horen binnenkomen.” Zonder dat de bejaarde bewoonster ook maar iets merkte, gingen de twee de slaapkamer binnen. Daar konden ze enkele gouden sieraden buit maken.

Dief stelde zich voor als ergotherapeut

Daarna gingen ze naar de flat van Liliane. Zij is moeilijker te been en steekt altijd een dweil tussen de deur. Zo moet ze niet rechtstaan voor bezoekers. “Eén vrouw kwam binnen. Ze stelde zich voor als ergotherapeut en begon onmiddellijk over mijn armen en benen te wrijven”, vertelt ze.

Maar ik heb een vaste kinesist en die zou rond hetzelfde uur komen. Toen ik dat zei, praatte ze in het Duits terug. Ik begreep er niets van. Niet veel later belde mijn kinesist beneden aan. Het signaal voor haar om te verdwijnen.”

“Blij dat we geen klop hebben gekregen”

Pas achteraf merkte Liliane samen met haar kinesist dat ze bestolen was. Een tweede vrouw was haar bad- en slaapkamer binnengeslopen terwijl de andere haar afleidde. In totaal konden ze 600 euro en een gouden horloge buit maken. “Het is de laatste keer dat ik hier zoveel geld bij houd“, zegt Liliane.

“Maar wij zijn nu eenmaal van een generatie die nog steeds cash betaalt. Vanaf nu houd ik alles dicht bij me en leg ik het ‘s nachts zelfs onder mijn hoofdkussen (knipoogt).”

Brief van directie

De twee buurvrouwen proberen toch positief te blijven. “We moeten vooral blij zijn dat we geen klop gekregen hebben”, zegt Mariette. “Want als we hen betrapt hadden, zouden ze misschien vreemd gereageerd hebben. Ik probeer het te relativeren, al ben ik natuurlijk ook echt wel kwaad. Zomaar binnenkomen en mensen bestelen hoort uiteraard niet.”

De directie van de serviceflats stuurde gisteren al een brief naar alle bewoners. Daarin vragen ze om de deuren goed te sluiten en niet zomaar iedereen binnen te laten via de gemeenschappelijke deur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier