Bart Dochy: “Sluitend controlesysteem nodig”

© VP
Redactie KW

Ook CD&V reageert geschokt op de beelden vanuit het slachthuis van Izegem. “De wetgeving is zeer duidelijk: dit kan niet”, zegt Vlaams parlementslid Bart Dochy. “We hoeven het warm water niet uit te vinden. De wet is duidelijk en moet toegepast worden. Het is hoog tijd dat controles zonder pardon sluitend worden gemaakt, klinkt het.

Dochy verwijst naar de eerdere beelden uit het slachthuis van Tielt. “Vandaag stel ik vast dat Tielt geen geïsoleerd geval is en dat dergelijke dingen nog altijd gebeuren.” De CD&V’er neemt het op voor de veehouders. “Zij dragen hier zelf geen verantwoordelijkheid, maar dragen er mee de gevolgen van. Gans de sector komt in een slecht daglicht te staan. Dat is onterecht en daarom onaanvaardbaar”, meent Dochy.

Dochy pleit voor een meer structurele en een sluitende aanpak. “Als het ons echt menens is met dierenwelzijn, moet het de laatste keer zijn dat zoiets het nieuws kan halen. De minister heeft al bijkomende middelen gekregen om meer controleurs het veld in te sturen. Dat het opnieuw een dierenrechtenorganisatie is die dit moet vaststellen en niet onze controlediensten, bewijst dat er nog steeds iets schort. Ik verwacht dat de minister snel met een actieplan komt om de controle op het dierenwelzijn in slachthuizen eindelijk sluitend te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier