Bart Caron: “Vorig jaar al acht ernstige overtredingen vastgesteld”

© BELGA
Redactie KW

Bij het slachthuis in Izegem werden vorig jaar al acht ernstige overtredingen op de dierenwelzijnswet vastgesteld. Dat stelt Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen). Volgens minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) maakt Caron “een collage van verkeerd geïnterpreteerde cijfers”.

Volgens Caron komt het nieuws over dierenmishandeling in het slachthuis in Izegem niet uit de lucht vallen. Vorig jaar alleen al stelden dierenartsen met opdracht er acht ernstige overtredingen vast. Het slachthuis was daarmee de derde grootste overtreder van de runderslachthuizen in België. Maar die vaststellingen zijn volgens Caron zonder gevolg gebleven. De Inspectie Dierenwelzijn kan op basis van de verslagen van de dierenartsen intensere controles ter plaatse uitvoeren, maar die dienst is sterk onderbemand en moet dringend versterkt worden, aldus het parlementslid van Groen.

Normvervaging

De vastgestelde overtredingen vormen bovendien slechts “een topje van de ijsberg”, betoogt Caron. Vorig jaar werden er in de slachthuizen in totaal 420 zware overtredingen vastgesteld, waarvan 66 in slachthuizen waar runderen worden geslacht. Maar in de praktijk mag dat aantal volgens hem vertienvoudigd worden. “Er heerst normvervaging in alle slachthuizen“, besluit het Groen-parlementslid, die naast permanente cameracontroles een forse toename van het aantal controles ter plaatse bepleit.

155 PV’s

Volgens minister Weyts (N-VA) maakt Caron dan weer “een collage van verkeerd geïnterpreteerde cijfers”. Hij stipt aan dat de dierenartsen met opdracht vorig jaar 420 informatieformulieren invulden, maar die gingen veelal over praktische problemen of kleine schendingen van de dierenwelzijnswetgeving, niet over zware overtredingen. Voor het slachthuis in Izegem werden acht meldingen gedaan. Dat die meldingen zonder gevolg bleven, klopt volgens Weyts evenmin. Er werden 155 PV’s opgesteld en zeven waarschuwingen uitgestuurd.

Sector zuiveren

Weyts herinnert er ook aan dat het aantal inspecteurs inmiddels is verdubbeld. Niettemin wil de minister nog meer inspecteurs aanwerven en de inspecties in de slachthuizen meer laten uitvoeren door Vlaamse inspecteurs. Nu gebeurt dat vooral op basis van afspraken met het FAVV en de dierenartsen met opdracht, maar die focussen vooral op volksgezondheid, eerder dan op dierenwelzijn. “Zodat we veel meer onaangekondigd kunnen binnenvallen en wie niet wil luisteren echt kunnen laten voelen. De sector moet gezuiverd worden. Doen bedrijven het niet zelf, dan doen ik wel het van overheidswege”, besluit Weyts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier