Baas Bredense superette moet cursus agressiebeheersing volgen na slag aan klant

Redactie KW

De zaakvoerder van een Delhaize-superette in Bredene moet van de rechter een cursus agressiebeheersing volgen omdat hij een klant te lijf ging die hij van diefstal verdacht.

Op 16 november 2016 weigerde een jonge Waal zijn rugzak te openen aan de kassa van de Proxy Delhaize in de Kapelstraat in Bredene. De kassierster riep zaakvoerder Tom Jacobs erbij waarna de situatie uit de hand liep. Volgens de procureur greep Jacobs de jongeman bij de keel en gaf hij hem enkele rake vuistslagen waardoor die met zijn achterhoofd tegen een tafel terecht kwam. “De beklaagde hanteerde buitensporig geweld en heeft duidelijk een agressieprobleem. We kunnen als maatschappij niet tolereren dat mensen het recht in eigen handen nemen”, klonk het.

Het is frustrerend dat ik hier terechtsta terwijl ik zélf al zeker 500 keer het slachtoffer werd van diefstal

Jacobs beweerde dat hij zelf eerst een duw kreeg van de Waal en enkel wou verhinderen dat hij de benen nam. “Ik ben helemaal geen vechter. Het is frustrerend dat ik hier terechtsta terwijl ik zélf al zeker 500 keer het slachtoffer werd van diefstal”, stelde hij. Na het incident met de Waal werd ook een geseponeerd dossier van februari 2015 van onder het stof gehaald. Jacobs zou toen in zijn winkel een 65-jarige man tegen de grond hebben geslagen omdat hij hem verdacht van diefstal van charcuterie. Maar volgens Jacobs was daar niets van aan. “Dit was een regelrechte showman. Hij struikelde en kwam zo tegen een kast terecht.”

De rechter sprak Jacobs maandag vrij voor dat oude incident. Maar aan de feiten ten aanzien van de Waal achtte hij hem wel schuldig. Het openbaar ministerie had zes maanden cel gevraagd, maar daar ging de rechter niet op in. Op vraag van zijn advocaat verleende de rechter hem de gunst van de opschorting. Als voorwaarde verplichtte hij Jacobs wel tot het volgen van een cursus agressiebeheersing. “Mijn cliënt had hier tijdens de pleidooien al mee ingestemd en is tevreden met deze uitspraak”, aldus Stijn Catrysse, de advocaat van Tom Jacobs. “Mijn cliënt baat zijn zaak al twaalf jaar met hart en ziel uit en het was de eerste maal dat hij voor een rechter stond.”

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier