Autodieven aan de haal met fluit van korpschef van Blankenbergse politie

Redactie KW

Vier mannen staan in de Brugse rechtbank terecht voor autodiefstallen. Een van hun slachtoffers is Hans Quaghebeur, korpschef van de Blankenbergse politie. “Mijn auto heb ik terug, maar de fluit en de partituren die in de koffer lagen waren helaas verdwenen.”

Korpschef Hans Quaghebeur van de Blankenbergse politie is in zijn vrije tijd actief bij Trommelfluit, een historisch gezelschap dat de muzikale traditie van fijfers (een soort fluiten, red.) en trommels levendig houdt. Begin juni vorig jaar parkeerde hij zijn wagen langs de Kerkhofdeef in Brugge. Maar ‘s nachts gingen dieven aan de haal met zijn Toyota RAV4. De wagen werd daags nadien al teruggevonden in Brussel, maar een deel van het muziekmateriaal dat in de koffer lag bleek verdwenen.

“Onder meer mijn ebbenhouten fijferfluit en partituren bleken weg”, vertelt Hans Quaghebeur. “Die fluit werd vervaardigd door instrumentenbouwer Herman Dewit, een goede vriend van mij en lid van de folkgroep ‘t Kliekske. Zo’n instrument kan je niet in de winkel kopen en ik was er erg aan gehecht. Die partituren had ik in de loop der jaren verzameld en waren afkomstig uit onder meer oude handschriften. Het is dan ook een enorm werk om die partituren te vervangen. Met het dertigjarig bestaan van ons gezelschap in het vooruitzicht kwam die diefstal dan ook bijzonder ongelegen. Gelukkig had Herman nog een reservefluit die ik nu gebruik.”

Verleden bij Kadril en Lais

Hans Quaghebeur is niet de eerste de beste muzikant. Hij speelde tot over een paar jaar bij de bekende folkgroepen Kadril en Lais. “Noem het een uit de hand gelopen hobby”, lacht Hans. “Een passie eigenlijk die voor mij de ideale uitlaatklep vormt naast mijn politiewerk. Van 15 tot 17 september organiseren we met Trommelfluit trouwens voor het eerst het World Fife & Drum festival in Gent, Ieper en Brussel. Tal van internationale artiesten tekenen present.”

Naast de diefstal van de wagen van de korpschef moeten Abdelouahed A., Brandon M., Anthony P. en Youssef A. zich in de Brugse rechtbank voor nog twee andere autodiefstallen in Brugge verantwoorden. In dezelfde nacht dat ze met de auto van Hans Quaghebeur aan de haal gingen, ontvreemdden ze in Brugge nog een identieke wagen. Ook die werd ‘s anderendaags in Brussel aangetroffen. De zaak werd dinsdag ingeleid in de correctionele rechtbank in Brugge. Advocaat Johan Decancq vroeg er een schadevergoeding van om en bij de 2.400 euro voor Hans Quaghebeur. In dat bedrag zit ook een morele schadevergoeding van 1.000 euro.

De zaak wordt op 2 mei voortgezet.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier